{ "title": "Hamilelikte Kist Patlaması", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/hamilelikte-kist-patlamasi.gif", "date": "20.01.2024 06:02:51", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Hamilelikte kist patlaması, hamilelik döneminde oluşan kistler fonksiyonel kist olarak adlandırılır. Yumurtalıklarda ortaya çıkan ve gebelikte oluşan bu kistler plasentanın salgıladığı bir maddenin etkisi ile oluşum göstermektedir. Bu tür kistlerde kanser olma ya da kansere dönüşme olasılığı hemen hemen yoktur.

Hamilelik döneminde oluşan kistler anne adayında ağrıya yol açabilir. Ayrıca kistlerde patlama ya da enfeksiyon görülme olasılığı da vardır. Kist çevre organlara baskı uyguladığında anne adayı ciddi anlamda karın ve kasık ağrısına maruz kalabilir. Kist Patladığı zaman ise anne adayında komplikasyon gelişme olasılığı ortaya çıkabilir. Ancak kist patlaması anne karnındaki bebek için bir risk teşkil etmez. Kist yakından takip edilerek olası bir komplikasyonda hemen müdahale edilerek risk en aza indirilebilir.

Yumurtalıklarda oluşan kistin boyutu arttıkça içinde bulunan sıvının miktarında artma olur ve kist gerilerek patlar. Bu patlama 'kist rüptürü' olarak tanımlanır. Kist patlaması her zaman çok önemli sorunlara neden olmaz. Bazen ufak kist yırtılması gerçekleşir ve anne adayı bu durumu hiç fark etmeyebilir. Bazı vakalarda ise kist yırtılması ile kanama başlayabilir. Kanama belli bir süre sonra kendiliğinden geçerek bir soruna yol açmaz. Ancak bazen kanama durmaz ve karın içinde çok fazla oranda kanamaya neden olabilir. Gebede ağrı, bayılma, göz kararması ve hatta şok gibi çok ciddi problemler oluşabilir. Eğer hasta yumurtalıklarında kist olduğunu daha önceden biliyorsa ve bu tür şikâyetlere maruz kalmışsa acilen doktora başvurmalıdır.

Kistte yaşanan patlama bazen kendiliğinden bazen de cinsel birliktelik anında gerçekleşebilir. Kistin patlaması ile hastada aşırı karın ve kasık ağrısı olabilir. Ağrı haricinde mide bulantısı, kusma, halsizlik oluşmuşsa kist karın içinde kanmaya neden olmuş demektir. Eğer karın içinde kanama oluşmamışsa yalnızca kistin içi boşalır. Bu durumda hastada ağrı ya da herhangi başka bir yakınma oluşmayabilir.

Hamilelik döneminde oluşan kistler genellikle gebelik 14. Haftaya ulaşmadan kendiliğinden kaybolur. Bu kistlerin kendiliğinden kaybolması için gebeliğin 18. Haftasına kadar beklenir. Eğer kist kaybolmamışsa 18. Haftadan önce cerrahi uygulanması sakıncalıdır. Gebelik 18. Haftaya ulaşmış ve kistler kaybolmamışsa cerrahi işlem 18. Haftadan sonra yapılır.

Tedavi: Hamilelik döneminde oluşan kist tedavisinde uygulanacak yöntem hastanın şikâyetleri doğrultusunda belirlenir. Ayrıca hastanın yaşı, kistin büyüklüğü ve özellikleri de tedavide önemli bir etkendir. Kist tedavisinde genellikle hastayı izlemek yeterli olur. Ancak Kist patlamasında bazı durumlarda acil olarak müdahale etmek gerekebilir. Kist patlaması oluşmuş ve karın içinde kanamaya yol açmışsa kanamayı durdurmak için acil cerrahi gerekebilir.
" } ] }