{ "title": "Gözde Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/gozde-kist.gif", "date": "21.01.2024 13:49:01", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Gözde Kist, Şalazyon olarak da bilinen göz kisti (Kapalı bir kesecik içinde genellikle sıvı ya da gazlı bir madde ile dolu olan kabarcık benzeri kitledir), göz kapağının üzerinde bulunan yağ bezlerinin tıkanması sonucunda göz kapağının üzerinde oluşan kistler olarak adlandırılır. Göz kapağının üzerinde veya kenarında şişlik ve dokunulduğunda ele gelen çıkıntılar göz kistinin ilk belirtileridir. Ayrıca bulanık görme de göz kistinin belirtileri arasında yer alır.

Göz Kisti (Şalazyon) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz kisti tedavisinde ilk önce enfeksiyonun önüne geçilmek hedeflenir. Bunun için kişiye kişiye antibiyotik içerikli göz damlaları verilir. Bunun yanında kistin olduğu bölgeye sıcak tampon uygulanır. Sıcak tamponun amacı ise kistin eriyerek yüzeye dağılmasını sağlamaktır. Bu uygulama olumlu bir sonuç vermez ise kişiyi cerrahi operasyon uygulanır.

Göz kisti (Şalazyon) ameliyatı işlemi sırayla şu yöntemler uygulanarak yapılır. Öncelikle gözün uyuşturulması sağlanır ve daha sonra kistin (Şalazyon) olduğu bölge iğne ile uyuşturulur. Göz kapağının alt kısmından bir kesi açılarak, kisti oluşturan yağ bezesi dışarıya boşaltılır. Göz kisti ameliyatı 5-10 dakika kadar sürer. Göz kisti ameliyatı sonrasında göz kapağının üzerinde şişlik ve hafif bir kızarıklık görülebilir. Bu durum yaklaşık 1 hafta kadar sürer ve daha sonra tamamen normale döner. Göz kisti cerrahi tedavisinde dikiş yapılmaz. Ameliyattan sonra göz bandajı 1-2 kullanılmalıdır daha sonra çıkartılabilir. Kişi ameliyatın ertesi günü ve 1 ay sonra kontrole çağrılır.

Göz kisti ameliyatı iki riski içerir. Birinci kistin içinin tam olarak boşaltılamaması, ikincisi ise göz kistinin tekrarlanmasıdır. Göz kisti ameliyatı göz hastalıkları alanında Uzman kişiler tarafından yapılması gereken bir operasyondur." } ] }