{ "title": "Göğüste Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/goguste-kist.gif", "date": "21.01.2024 20:23:33", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Göğüste kist, göğüs kistleri göğüs içine yerleşen ve genellikle iyi huylu içi sıvı ile dolu keselerdir. Göğüste bir ya da daha fazla kist oluşabilir. Yuvarlak ya da oval şeklinde yumrular halinde tarif edilebilir. Göğüs bölgesinde meydana gelen kistlerin yaklaşık %90'ı kansere yol açmayan selim tümörlerdir. Kansere yol açmayan bu kistler 35 ve daha ileri yaş grubundaki kadınlarda daha sık rastlanır. Fakat her yaş grubunda göğüs kisti görülebilir. Eğer hormon tedavisi alınıyorsa göğüs kistleri menopoz döneminde kendiliğinden ortadan kaybolabilir. Şayet göğüs bölgesinde anormal bir şişlik fark edilirse endişeye kapılmadan hemen doktora başvurulmalıdır.

Göğüslerde fark edilen kistler büyük ve ağrılı değilse, herhangi bir şikâyete yol açmıyorsa tedavi edilmeye gerek duyulmaz. Bu gibi durumlarda bazı vakalarda kistlerin içindeki sıvı bazı teknikler ile boşaltılabilir.

Göğüslerde şekil bozukluğu, elle fark edilen yumrular, cilt üzerinde çukur görüntü, Göğüs uçlarından kanlı akıntı gelmesi göğüs kanserine ait belirtiler arasındadır. Belirtiler bazen tek başına bazen de aynı anda görülebilir.

Göğüs Kisti Belirtileri Nelerdir?
Göğüs Kisti İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Göğüs yapısı sağlıklı olan kadınlarda göğüslerde anormal bir değişiklik fark edilmişse, göğüslerde fark edilen yumru adet dönemi geçmesine rağmen ortadan kalkmamışsa ve ciddi anlamda büyüdüğü fark edilmişse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Göğüs Kistinde Nasıl Teşhis Edilir?

Göğüste anormallik fark edilerek doktora başvurulduğunda doktor anormalliğin kist olup olmadığını anlamak için bazı tetkikler ister. Doktorun kararına göre hastanın geçmişi sorgulanabilir. Ardından meme muayenesi, ultrason ve iğne aspirasyonu uygulanarak kist tespit edilir.

Meme Muayenesi: Doktor el ile fiziksel muayene gerçekleştirerek göğüsteki şişlikleri inceler. Ayrıca göğüslerde başka sorunların olup olmadığını kontrol eder. Meme muayenesi ile göğüste kist teşhisi konulamaz. Muayenenin ardından iğne aspirasyonu ve ultrason uygulanarak kist tanınabilir.

Meme Ultrasonu: Meme ultrasonu ile doktorun fark ettiği şişliğin içinde sıvı olup olmadığı teşhis edilir. Eğer şişliğin içi sıvı ile doluysa genellikle kist olduğu fark edilir. Şişlik sert ve içi sıvı dolu değilse bu şişlikler kanser olmayan yumrulardır. Bu yumrular tıpta fibroadenom olarak tanımlanır. Sert yumruların kansere dönme olasılığı daha fazladır.

Doktor ultrason ile tespit ettiği şişliklerin kanser olup olmadığını anlamak için biyopsi isteyebilir. Ultrason daha çok ufak boyutlu ve el ile kolay fark edilmeyen yumrular için gerçekleştirilir. Doktor el ile muayenede göğüste oluşan şişlikleri kolaylıkla tespit edebilirse ultrasona gerek kalmadan iğne aspirasyonuna geçilir.

İğne Aspirasyonu: İğne aspirasyonu işleminde doktor ince özel bir iğneyi şişliğin bulunduğu yere yerleştirir. Bu iğne ile şişliğin içinde bulunan sıvıyı çeker. Bu işlemde iğnenin doğru yerleştirilebilmesi için ultrasona ihtiyaç duyulur. Şişliğin içindeki sıvı çekildiğinde yumru ortadan kaybolmuşsa doktor teşhisi kist olarak koyar. Ayrıca doktor şişlikten çekilen sıvıyı inceler.

Şişliğin içinden çekilen sıvıda kan görülmemişse ve sıvı çekildikten sonra şişlik kaybolmuşsa başka teste gerek duyulmaz.

Şişliğin içinden çekilen sıvıda kan fark edilmişse ve sıvının çekilmesine rağmen şişlik ortadan kaybolmamışsa şişlikten alınan sıvı incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Ayrıca hasta meme cerrahisine yönlendirilir.

İğne aspirasyonu ile şişlikten hiç sıvı çekilememişse doktor daha detaylı bir inceleme için mamografi ya da detaylı bir ultrason görüntüsü isteyebilir. Eğer şişlikten sıvı gelmemişse ya da şişlik ortadan kaybolmamışsa şişliğin bir kısmı muhtemel katı demektir. Bu durumda şişlik bir kanser belirtisi olabileceğinden yumrunun bir kısmından örnek alınarak incelenir.

Göğüs Kistinde Tedavi Nasıl Yapılır?

Göğüste oluşan içi sıvı dolu basit kistler herhangi bir yakınmaya neden olmuyorsa herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Hasta henüz menopoz döneminde değilse doktor hastayı takip ederek kistlerin kaybolup kaybolmadığına bakar.

İnce İğne Aspirasyonu: Teşhis için kullanılan aspirasyon yönteminde kistin içi boşaltıldığında oluşan kist kendiliğinden ortadan kaybolabilir. Göğüste kist mevcutsa içerisinde bulunan sıvı birkaç işlem ile çekilebilir.

Hormon Tedavisi: Adet düzensizliği için kullanılan doğum kontrol haplarının göğüs kistlerinin tekrarlama olasılığını azaltıcı etkisi vardır. Doğum kontrol hapları ve tamoksifen adlı hormon ilacı her hastaya verilmez. Çünkü bu ilaçlar kişide ciddi yan etkilere yol açabilir. Kist nedeniyle şiddetli yakınma yaşayan kadınlara reçete edilir.

Ameliyat: Göğüs kistlerinde ameliyat çok nadir durumlarda gerekebilir. Göğüsteki kistte kanlı sıvı fark edilmişse ve kist sürekli tekrarlıyorsa cerrahi uygun görülebilir.
" } ] }