{ "title": "Genizde Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/genizde-kist.gif", "date": "20.01.2024 02:57:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Genizde kist, sinüslerde oluşan kistleri ifade eder. Kistler bilindiği gibi içi çoğunlukla sıvı ile dolu, ince bir duvarla çevrili yapılardır. Vücutta çoğu bölgede meydana gelebilirler. Sinüslerde bunların arasındadır. Burada oluşan kistlerin oluşumu salgı bezlerinin ağızlarının tıkanmasıyla ve tıkanıklığın gerisinde salgının birikimiyle meydana gelir. Bu yüzden geride birikime bağlı olarak oluşan retansiyon kisti olarak anılırlar. Oldukça sık görülürler. Başka bir nedenle bilgisayarlı tomografi tetkiki yaptıran kişilerde, genizde kist tesadüf eseri tespit edilir.

Genizde kist tehlikeli midir?

Bu bölgede oluşan kistler genellikle zararsız olur. Hastada uzun bir süre yakınmaya sebep olmadan sessizce ilerler. Yeteri kadar büyüdüklerinde ise çevredeki dokulara yaptıkları basınçla birlikte dokulardan kaynaklanan yakınmaların oluşmasına neden olabilirler. En fazla maksiller sinüslerde gelişim gösterirler. Bunlar en büyük sinüsler olduğundan, kistlerde sinüs boşluğunda rahatça büyürler. Bu nedenle uzun bir dönem yakınmaya neden olmazlar. Tesadüfen teşhisleri yapılabilir. Yakınmaya neden olduklarında en fazla sinüs ağzında daralma ya da tıkanmayla gelişen müzmin sinüzit belirtileri ortaya çıkar. Yani başta, yüzde ağrı, geniz akıntısı, diş ağrısı gibi etkiler görülür. Genizdeki kistler sinüs içine endoskopla bakılırsa, rahatlıkla görülebilir.

Genizde kist tedavisi nasıl yapılır?

Bu kistlere teşhis konulduğunda, çoğunlukla tedaviye gerek duyulmaz. Fakat takip edilmesi iyi olur. Bölgede başka bir girişim yapılacaksa, kistin çıkarılması da gündeme gelebilir. İlaçla tedavi edilmeleri mümkün olmaz. Ancak sinüs enfeksiyonuna neden olan kistlerde enfeksiyon için ilaç tedavisi yapılabilir. Tedavide kistin cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Kemik boşluğunda bulunan kistlerin bu bölgeye girilerek çıkartılması gerekmektedir. Bunun için klasik cerrahi yöntemle, endoskopik yöntem kullanılır. Klasik yöntemde yanağın içine, diş eti üzerine kesi yapılarak bölgeye ulaşılır. Buradan sinüs içine girilir. Genizdeki kist tamamen alınarak çıkarılır. Hasta 1-2 hafta içinde tamamen iyileşir. Endoskopik yöntemde ise sinüs ameliyatı gibi bir sistem bulunmaktadır. Burun içinden sokulan endoskopik aletle sinüs içine pencere açılır. Özel aletlerle kist buradan çıkarılır. Hastalar bu yöntemde 1-2 hafta burun içine konulan tamponla durur.
" } ] }