{ "title": "Ganglion Kisti", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/ganglion-kisti-4856.jpg", "date": "20.01.2024 19:46:15", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "
Ganglion kisti, el bilek çevresinde ortaya çıkan kist türü olmaktadır. Genellikle el bileğinin üst kısmında görülüyor olsa da bilek iç kısmında da görülme riski vardır. Ganglion kisti oluştuğunda insanların habis türü olacağından korkarlar. Ganglion kisti selim türlü kistlerdir ve diğer organlara asla zarar vermezler. Ganglion ellerde bulunan ve sapı olan içi sıvı dolu olan kistlerdir. İçerisinde oluşan sıvı, su kadar akıcı değildir. Daha çok jel ya da jöle katılığında şeffaf renkte olmaktadır. Tam olarak neden olduğu bilinmiyor olsa da eklemlerin zorlanma ya da kırılma sonucunda olabileceği düşünülmektedir.

Çok sık olmasa bile el bileği dışında el parmaklarının eklem bölgelerinde de görülmektedir. Bu kist türü çok hızla büyüyebilmektedir. Büyüdüğü gibi kendiliğinden de küçülebilmektedir. Kendiliğinden geçebilen kist türlerinden olsa da zaman içerisinde dikkat edilmezse, eklem zorlanması olursa tekrarlama ihtimali oldukça fazla olacaktır. Kadınlarda erkeklere nazaran daha çok görüldüğü, nadiren de olsa çocuklarda da görülmektedir. Bu kist genellikle ağrı yapmaz. Fakat elini çok kullanan insanlarda daha çok görülmektedir. Büyüdüğü zaman sinirlere çok büyük baskı yapacağından ağrı olabilir. Büyüdüğü zaman bilek üzerine baskı yapacağından elini oynatmakta veya hareket etmekte çok zorluk çekecektir. Kullanılan atel adındaki sert el bilekliği, ilaç tedavisine rağmen geçmezse ameliyat olması gerekmektedir.

Ganglion kisti nasıl teşhis edilir?

Elinizin üzerinde oluşan şişlikten şikâyetçiyseniz ortopedi uzmanına gitmeniz gerekmektedir. Büyüdüğü zaman ağrı oluşacağından tedavi edilmesi gerekmektedir. Doktor tarafından yapılacak muayene sonucunda teşhis konulur. Kitlenin eklemler üzerinde bulunması ve şişliği sayesinde kist olup olmadığı anlaşılır. Görüntüsü yuvarlak olacağı gibi, oval şekilde de olabilir. Elinizle dokunduğunuzda yumuşak bir doku elinize gelecektir. El bileği eklem çevresinde olan, ceviz büyüklüğüne kadar ulaşabilecekken, parmakların eklem bölgesinde olanlar bezelye büyüklüğünde olacaktır. Parmaklar üzerinde olan kist çok ağrı yapacaktır. Dokunulduğunda sert bir cisim elinize gelecektir. Bu yüzden kemik büyümesi zannedilebilir. Tam olarak teşhis koyabilmek için doktor tarafından ultrason, röntgen ya da MR isteyebilir. Bunların sonucunda kesin teşhis konulacaktır.

Ganglion kisti tedavisi nasıl olur?

İlk başlarda çok fazla bilek çevrenizi hareket ettirmemek adına özel üretilen içerisinde demir olan Atel adı verilen bileklik sayesinde kistin küçülerek geçmesi amaçlanır. Doktorun gerekli görmesi halinde ilaçlarda kullanılabilir. Büyümüş olan kistin içinde bulunan sıvı doktor tarafından bir enjektör ile boşaltılabilir. Bu yöntem tekrarlama olasılığı olacağından çok tercih edilmemektedir. Kistin çok büyümesi ve ağrının daha da artarak hayatı olumsuz yönde etkilemesi ya da herhangi bir ağrı olmaması halinde sadece estetik olarak şişkinlik rahatsız edici olacağından cerrahi yöntem ile o kistin bulunduğu yerden çıkarılması gerekmektedir. Ameliyat lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında bazı durumlarda, fizik tedaviye girmeleri gerekebilir. Doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılarak, ağrı olmaması için üzerine soğuk uygulanabilir. İlk bir hafta boyunca mutlaka kolun kalp hizasından yüksekte olması gerekmektedir. Cerrahi operasyona girmiş olan hastanın normal süreçler altında 3 hafta sonra yaşantısına geri dönebilir." } ] }