{ "title": "Folikül Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/folikul-kist.gif", "date": "19.01.2024 05:08:14", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Folikül Kist, Her kadında normalde yumurtalıklarda bulunan folikül, yumurta hücresini içeren küçük keseciktir. Regl (Adet) döneminin ortasında folikül büyüklüğü yaklaşık olarak 2 cm büyüklüğüne yaklaştığı zaman folikül çatlar ve içerisinde bulunan yumurtalar dışarı atılır yani ovulasyon (Yumurtalama) olur. Folikül çatlamayıp ve daha da büyümeye devam ederse küçük gergin bir baloncuk şeklinde folikül kisti oluşur. Folikül kistleri genelde 2-4 cm çapında oluşan kistlerdir. Bu kistler çoğunlukla genç ve orta yaşlı kişilerde görülür ve yumurtlamaya bağlı olduğu için 40 yaşından sonra çok sık görülmez. Folikül kist çoğunlukla bulunduğu tarafta yani solda ya da sağda hafif bir kasık ağrısına sebep olur. Kişide otururken özellikle hareket ederken buklunduğu bölgede ağrı olduğunu ifade eder. Ovulasyon (Yumurtlama) günlerinden birkaç gün sonra yapılan ultrasonnografide ovulasyonun gerçekleşmediği ve folikül kisttin olduğu izlenir. Ovulasyon olmaması sebebiyle folikül kist regl gecikmesine ve reglda geçici bir düzensizliğe yol açabilir. Folikül kistler ufak kistler olduğu için torsiyon (Dönme, burkulma) gibi bir komplikasyon beklenmez, nadiren rüptür (Patlama, yırtılma) meydana gelebilir. Bu durumda folikül içerisinde bulunan sıvı karına boşaldığı için ani şişlik ve çok şişdetli kasık ağrısı meydana gelir.

Folikül kistler fonksiyonel (İşlevsel) kistlerdir. Fonksiyonel kist denilmesi bayanların her ay normal ovulasyon fonksiyonlarına bağlı oluşabilecek kistler olduğu içindir. Bu sebeple kadınların ovulasyon yaşadıkları genç ve orta yaşlarda zaman zaman kendini gösterebilecek ve kısa zaman içinde kaybolabilecek kistlerdir. Kalıcı değiller bu neden bir sorun oluşturmazlar. Kanser ya da başka bir hastalıkla ilgisi yoktur.

Folikül Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?

Folikül kistler genellikle birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolurlar. Bu sebeple ilaç tedavisi ya da ameliyat gerektirmez. Bazen doğum kontrol hapları kullanılır ama kullanmak şart değildir. Kistlerin kendi kendine kaybolmasıyla doğum kontrol hapı kullanmak arasında bir fark bulunamamıştır. Her iki durumda da kistler aynı süre içinde kaybolmuştur." } ] }