{ "title": "Fibroadenom Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/fibreadenom-kist.gif", "date": "20.01.2024 15:10:44", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Fibroadenom Kist, Lastik kıvamlı, yuvarlak veya yumru, sınırları belirgin, iyi huylu bir meme kitlesidir. Fibroadenom kist genellikle ağrısız olur ve elle muayene sırasında çok hareketli oldukları görülür. Sıklıkla 20-40 yaşları arasında görülür fakat ileri ki yaşlarda da görülebilir. Fibroadenom kistin çapı 1-3 cm'dir. Bazen bu kistler büyük boyutlara ulaşabilir ve bunlara dev veya jüvenil fibroadenom adı verilir. Fibroadenom belirtileri çoğunlukla kitlenin yerine ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Fibroadenom kist içindeki hücreler normal meme dokusundaki hücreler ile aynı olduğundan, fibroadenom vücutta salgılanan hormonlardan aynen meme dokusu gibi etkilenirler. Çoğunlukla hamilelik dönemi ve sonrasında süt emzirme döneminde büyüme gösterebilir ve bu dönem geçtikten sonra ise küçülebilir. Fibroadenom kist genellikle menopoz dönemi sonrasında küçülme gösterir. Östrojen hormonu alınımı fibroadenom kistte büyümeye neden olabilir. Doğum kontrol haplarının fibroadenom kist üzerinde ciddi bir etkisi yoktur. Fibroadem kistti olan kişiler genelde meme kanseri korkusu taşırlar, memede fibroadenom kist varlığı, ileri ki zamanlarda kişinin meme kanseri riskini arttırmaz.

Fibroadenom Kist Tanısı Nasıl Konulur?

Fibroadenom kistin tanısı çok önemlidir. Genç bayanlarda göğüs dokusu yoğun olduğu için, fibroadenom kistler bazen fark edilemeyebilir. Fark edilenlerde de düzgün lezyonlar şeklindedir. Daha ileri ki yaşa sahip olan bayanlarda lezyon içinden kaba kireçlenme görülür. Tanıda kullanılan görüntüleme yöntemi ultrasondur. Ultrason genel olarak, fibroadenom kistlerin diğer kistlerden ayrılmasına yardımcı olur. Tanıda muayene ve ultrason genellikle yeterli olur.

Fibroadenom Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fibroadenom kist hasta 40 yaşının altında ise iğne biyopsisi ya da true cut biyopsi ile örnek alınarak incelemeye yapılır. İnceleme yapıldıktan sonra cerrahi işlemle çıkarılır. Fibroadenom kistler genellikle estetik açıdan büyüdüğü, ele geldiği ve hasta kişide kaygı oluşturduğu için çıkartılır. Fibroadenom kist ameliyatı eğer küçük ise lokal anestezi altında çıkartılarak yapılır. Kişinin yaşı küçük fakat fibroadenom kisti büyük ise genel anestezi uygulanır. Genellikle fibroadenom kist ameliyatından sonra herhangi bir belirti görülmez. Eğer bir belirti görülür ise tanıda yanlışlık yapılmış olabilir. Tanının tekrarlanması ve tanıya uygun tedavi uygulanması gerekir." } ] }