{ "title": "Erkeklerde Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/erkeklerde-kist.gif", "date": "21.01.2024 13:21:51", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "
Erkeklerde kist, çok fazla görülmese de yine görülebilecek rahatsızlıklar arasında bulunmaktadır. Erkeklerde oluşacak kistler testislerde görülmektedir. Testislerde görülen bu kistler kansere neden olabilir. Testislerde bulunan kistin kanserli olması durumunda tedavisi mümkün olan ve yüksek oranda kür elde edilen genç ve orta yaşlı erkeklerde daha çok görülmektedir. Spermatosel testisin epididim kısmında gelişen ve anormal olan bir kisttir. Epididim ise testislerin üst kısmında bulunan ve testislerde üretilen spermlerin toplandığı küçük ve sarmal bir tüptür. Genellikle ağrısız ve kanserli olmayan spermatosel sperm içeren sütümsü ya da berrak bir sıvıdan oluşmaktadır. Bu kistin nedeni bilinmemekle birlikte spermleri boşaltan tüplerin birinde ortaya çıkan bir tıkanıklık nedeni ile geliştiği düşünülmektedir. Bazen spermatik kist olarak isimlendirilen spermotosel yaygın olarak görülmektedir. Bu kistler genellikle doğurganlığı azaltmaz ve tedaviye gerek bulunmaz. Eğer bu kistler rahatsızlık verecek kadar büyürse ameliyat gerekmektedir.

Erkeklerde kist belirtileri nelerdir?

Spermatosel adı verilen kistin genel olarak bir belirtisi bulunmamaktadır. Bunu doktor muayene ettiği zaman fark edebilir. Doktorun muayenesi sırasında kist saptanırsa kanserli olup olmadığının değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca testis torbasında herhangi bir kist fark edilirse bir üroloji doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Testis ağrısına neden olan birçok sebep bulunmaktadır ve bunlardan bazıları acil müdahale edilmesi gereken nedenler arasındadır. Spermatosellerin kesin bir nedeni bulunmamaktadır. Ancak spermleri testis içinden epididim içine tahliye eden tüplerin birinde meydana gelen tıkanıklık olabileceği gibi aynı zamanda travma ve inflamasyonlar da spermatosellere neden olabilir. Yaş ilerlemesi dışında bilinen spermatosel gelişme riskini arttıran faktör bulunmamaktadır. Genel olarak 40-60 yaşları arasındaki erkeklerde görülmektedir.
" } ] }