{ "title": "Elde Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/elde-kist-6535.jpg", "date": "19.01.2024 07:49:48", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Elde kist, el bileğinin iç kısmında veya dış bölümünde görülen kistler, ganglion kisti olarak adlandırılır. Bu kistler çoğunlukla 30 yaş ve üzeri kişilerde görülmektedir. Ancak gençlerde ve yaşlılarda nadiren de olsa görülebilir. Elde görülen kistler erkeklere oranlara kadınlarda daha sık görülen kist çeşitlerinden biridir. Kistin verdiği ilk belirti elde görülen şişkinliktir. Hastanın şişkinlik dışında herhangi bir şikâyeti olmaz. Ancak kistin büyüklüğüne göre ağrı ve sızı da hissedilebilir. Elde kist haftalarca veya yıllarca sürebilir. Genel olarak hastalar eldeki kistin estetik amaçlı görüntüsünden şikâyetçi olmaktadır. Estetik dışında gelen hastalar ise kistin verdiği ağrıdan yakınmaktadır. Ancak çok ağrı verici bir kist çeşidi değildir.

Elde kist (Ganglion kisti) genelde %60-70 civarı el bileğinin sırt kısmında bulunurken %20-30 civarı ise bileğin iç kısmında oluşmaktadır. Elde kist genelde tek parça olmaktadır. Ancak tek olarak görülen bu kistin içi odacıklar ile dolu olabilir. Bu da ameliyat esnasında doktorun işini biraz zorlamaktadır. Elde bulunan kistin küçülmesi için kişiye elini zorlayacak işlerden uzak durması ve el bileğini fazla çalıştırmaması önerilir. Eğer kişi elini fazla zorlar ve sürekli kistin bulunduğu bölgeyi oynatırsa kist her geçen gün büyüme gösterir. Kistin küçülmesi için kişinin günlük yaşamında el ile yaptığı işlerden biraz durması gerekecektir.

El bileğinin veya elde bulunan kistli bölgenin fazla zorlanması kistin büyümesine ve kistin içerisinde bulunan odacıkların artmasına neden olacaktır. Bu kistin neden geliştiği veya nasıl oluştuğu hakkında henüz net bir bilgi yoktur. Kendiliğinden gelişme gösterir ve büyümeye devam eder. Ancak kistin oluşması hakkında birtakım teoriler bulunmaktadır.

Tanı

Elde kistin tanısını koyabilmek oldukça kolay bir işlemdir. Bunu kişi kendi de rahatlıkla anlayabilir. El bileğinin iç ya da dış kısmında fındık veya ceviz iriliğinde yumrular bulunması kistin haberci olabilir. Ancak bunu net olarak anlayabilmek için mutlaka bir doktor muayenesi gerekecektir. Lokalizyonu ve büyüklüğünü kesin olarak anlayabilmek için MR gerekebilir. Ultrasonografi de hastalığın veya kistin tanısı koyabilmek için kullanılan bir cihazdır ve kesin bilgiler sunmaktadır. Elde bulunan kistin varlığın anlaşılmasının ardından doktor ve hasta ile kistin giderilmesi için bazı tedavi seçeneklerine göz atılır.

Tedavi

Elde bulunan kist için bazı tedavi yöntemleri vardır. Özellikle hastanın neden tedavi olmak istediğini bilmek doktorun uygulayacağı tedavi açısından önemli bir yere sahiptir. Eğer estetik amaçlı kistten kurtulmak isteniyor ise bu hususta doktorun tercih edeceği ilk yöntem iğne ile kistin içerisinde bulunan sıvının çekilmesi olacaktır. Bu yöntemde kişinin elinde iz kalmayacaktır ve eski görüntüsüne geri kavuşacaktır.

En çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri de kistin ameliyat ile bölgeden çıkartılmasıdır. Bu yöntem ile kist tamamen bölgende alınır. Kistin alınmasının ardından hasta birkaç gün içerisinde elini rahatlıkla kullanmaya geçebilir.

Diğer bir yöntemde halk arasında en çok kullanılan para bastırma yöntemidir. Bu yöntemi genellikle ameliyat ve iğneden korkan kişiler tercih etmektedir. Parayı kistin üstüne batırıp büyümesini önlenebilir. Ancak bu kistin yassı olmasını ve uzunlamasına olarak büyümesini sağlamaktan başka bir işi yaramamaktadır. Dışarıdan bakıldığında kist görünmez ama iç kısım kist her geçen gün büyümeye devam eder. Tehlike bir tedavi seçeneği olmakla birlikte oldukça zararlıdır.
" } ] }