{ "title": "Eklem Kisti", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/eklem-kisti.gif", "date": "19.01.2024 14:39:26", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Eklem kisti, tıbbi olarak ganglion kisti olarak adlandırılmaktadır. Kolun el ile birleşme noktası olan bilek topuğu olarak adlandırılan bölümde meydana gelen şişliktir. Normalden farklı bir görüntüye sahip olmasına rağmen kişiye ağrı hissi yaşatmaz.

Ganglion olarak isimlendirilen kistlerin ortaya çıkması ani olmaktadır. Ortaya çıkmasından sonra hızla gelişim göstermekte ve yapısı fiziksel olarak büyüme göstermektedir. Bu kistlerin oluşumuna neyin neden olduğu bilinmemektedir. Ancak ganglion kistleri parmakların birleşim noktaları yani eklemlerinde görülmekle beraber kulak memesi kısmında ağız içinde de oluşum gösterebilmektedir.

Ganglion kistleri en çok kimlerde görülür?

Eklemlerde şeffaf ve jöle gibi bir kıvamı olan sıvı bulunur. Eklemlerdeki kistler en çok klavye kullanımı yapan kişilerde, dantel gibi örgüleri sıkça yapanlarda ve jimnastik yapanlarda görülebilmektedir. Bu kistler geniş yer kaplamaları nedeni ile sinirler ve tendon gibi yakında bulunan dokulara baskılama yaparlar. Bu neden ile bu doku ve sinirlerin ağrı oluşturmalarına neden olmaktadır. Ganlion kistleri fiziksel olarak küçülme ya da büyüme gösterebilmektedir. Bu kistlerin boyutu bazen bir mercimek tanesi kadar iken bazen de bir nohut kadar irileşebilmektedir. Bu fiziksel değişim eklemin aktifliğine yani çalışma durumuna bağlı olarak değişebilmektedir.

Teşhis ve tedavi nasıl yapılır?

Kistlerin teşhisi doktor muayenesine bağlı olarak MR veya ultrasonografi ile yapılmaktadır. Ayrıca kemiklerdeki tümör oluşumlarının eleyebilmek amacıyla röntgen çekilmesi gerekebilmektedir. Tedavi aşamasında ilk tercih edilen tedavi yöntemi cerrahi olarak yapılacak müdahale değildir. Bu neden ile erken tedavi aşamasına geçmek çok önemlidir. Eğer el ya da ayak bileğinize yakın bölgelerde şişkinlik görürseniz mutlaka bir dermatoloji doktoruna görünmeli ve kesin teşhis olmalısınız. Doktor ancak gerekli teşhis aşamasından sonra tedavi şeklini belirler. Her sağlık sorununda olduğu gibi yüksek risk gruplarına girmek yapılan işlere bağlı olarak değişebilmektedir.
" } ] }