{ "title": "Dişte Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/diste-kist.gif", "date": "20.01.2024 23:32:49", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Dişte kist, diş kisti oldukça sessiz ilerleyen diş köklerine ya da diş etine bağlı gelişen bir hastalık türüdür. Diş kistinde genellikle ağrı hissi oluşmadığı için hastalığı erken tanımak pek mümkün olmamaktadır. Kist bulduğu bir boşlukta oluşum göstererek enfeksiyon yaratır ve zamanla büyür. Enfeksiyon ile içi sıvı dolu şişlikler oluşur. Bu şişliklerin çevresi ince bir zar ile kaplanır. Kistin oluştuğu bölümdeki diş canlılığını yitirerek zamanla diş fonksiyonunu kaybeder. Kist büyümeye başladıkça çevresindeki sağlıklı diş ve dişetlerine yayılım gösterir. Bazı vakalarda diş yan tarafa doğru eğilebilir. Kist zamanla dişeti dokularını da olumsuz etkileyerek diş kayıpları yaşanabilir. Kist keseciğinin içinde bulunan sıvı zamanla kana karışır ve enfeksiyon yayılma eğilimi gösterir. Oluşan enfeksiyon vücudun iç organlarına kadar ulaşabilir. Bu durumda çok ciddi sağlık problemleri meydana gelebilir.

Dişte oluşan enfeksiyon çevre dokulara, diş köklerine ve çevrede bulunan kemiklere kadar yayılabilir. Bu durumda apse denilen problem ile karşılaşılabilir. Oluşan enfeksiyon kemiğe kadar ulaştığında diş kaybı yaşanır. Beraberinde diş köklerinde şişme ve ağrı gibi şikâyetler açığa çıkabilir. Oluşan enfeksiyon diş kökünü öldürürse ağrı hissi yaşanmaz ve hastalık yavaş yavaş ilerleyerek yan tarafındaki kemiği zedeleyebilir. Ayrıca enfeksiyonlu bölgenin bir kısmında irin oluşarak çenenin de zedelenmesine yol açabilir.

Dişte Kist Belirtileri Nelerdir?

Diş kisti ile dişte de sorun başlayabilir. Diş kisti bulunduğu yerde gelişim eğilimi gösterdikçe köklerin etrafında bulunan yumuşak dokularda şişlikler oluşur. Oluşan şişlikler beraberinde ağrıya yol açabilir. Ağrılar şiddetlendikçe dışarıdan fark edilecek şişikler oluşur. Bu aşamadan sonra kistli bölgedeki diş daha hassas bir hal alır. Dişte sallanma ve ağrılar da belirgin bir artış gözlemlenir. Dolayısı ağız kokusu ortaya çıkar. Oluşan bölgedeki irinin akması ağrının hafiflemesine kişinin ise halsizleşmesine yol açar.

Diş Kisti Tanısı Nasıl Konulur?

Dişte sürekli çekilmez şiddette bir ağrı oluşuyorsa, bir şeyler çiğnendiğinde ağrının şiddeti artıyorsa, dişler soğuk ya da sıcağa karşı çok hassassa diş kisti söz konusu olabilir. Ayrıca hastada ateş, boyun kısmında şişlik oluşabilir. Ağrılı diş çevresindeki diş etinin üstünde kabarıklığa yol açarak bu kabarıklığı patlaması sonucu ağızda hoş olmayan bir koku oluşabilir. Bu koku şişen yerden çıkan sıvı nedeniyle oluşmaktadır. Bu durum karşısında ağrı hissi bu patlama ile ortadan kaybolabilir. Eğer bu tür şikâyetler yaşanıyorsa kişinin vakit kaybetmeden bir diş doktoruna başvurması gerekir. Doktor bu şikâyetleri göz önünde bulundurarak gerekli incelemeyi yapar ve kist tanısını koyabilir.

Dişte Kist Operasyonu Nasıl Yapılır?

Dişte kist ağız ve diş sağlığının yeteri kadar özen gösterilmediğinden ortaya çıkan bir problemdir. Zamanında teşhis edilip gerekli tedavi başlatılmadığında vücut ile alakalı daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Diş kisti oldukça önemli bir hastalık olduğu için gerekli incelemeler yapılarak en kısa zamanda tedavinin başlatılması gerekir. Kistin içindeki sıvı dikkatli bir şekilde boşaltılarak kist tedavisi yapılabilir. Cerrahinin ardından bölge sürekli kontrol altında tutulmalıdır.
" } ] }