{ "title": "Diş Kisti Ameliyatı", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/dis-kisti-ameliyati.gif", "date": "20.01.2024 05:58:05", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "

Diş Kisti Ameliyatı, Diş kistleri olarak gelişim süreci içinde dokuların içine yerleşen hücre artıklarından kaynaklandığı gibi, diş kökü kanalında gelişen enfeksiyona bağlı olarak da gelişebilirler. Ayrıca sağlıksız olan dişler çekilse bile parçalar halinde geldiği için, bazen diş kökleri çene kemiğinde veya damakta kalabilir. Bu enfeksiyonlu diş köklerinin diş kistlerine neden olma ihtimali çok yüksektir.

Diş kistleri tedavi edilmezse, çok büyük sorunlara neden olan bir durumdur. Kistin varlığının belirlenmesinden itibaren en kısa zaman zarfında ameliyat edilmesi gerekmektedir. Çünkü zamanla genişleyeceği için hem ameliyat daha zor olur hem de ameliyattan sonra iyileşme ve gerekli tedavilerin yapılması zaman alabilir. Diş kistlerinin kesin tedavisi sadece cerrahi operasyon ile mümkündür. Herhangi bir ilaç veya başka bir yan tedavi yöntemi yoktur. Diş kisti ameliyatları, kistin dişe verdiği zarara göre farklılıklar gösterir. Kist dişlere zarar vermeden fark edildiyse, diş kaybetmezsiniz, fakat diş kökleri geri dönüşü olmayacak şekilde zarar gördüyse, diş veya dişlerin çekilerek kistin tabiri caizse kazınması gereklidir.

Diş kisti ameliyatı şu şekilde yapılır

Öncelikle diş kisti ameliyatı için gerekli bütün radyolojik testler yapılır. Ardından hastaya dişlerinde varsa yaşayacağı kayıplar hakkında bilgi verilir. Diş kisti ameliyatı tıpkı diş çekimi yapılırken olduğu gibi lokal anestezi uygulayarak yapılır. Eğer kist büyük ise genel anestezi uygulanır. Ameliyat esnasında dişler kurtarılacak durumda değil ise dişler çekilir ve kistli bölge çıkartılır. Kist dişlere zarar vermediyse, damaktan kesik atılarak kiste ulaşılır. Önce kistin içinde bulunan sıvı boşaltılır. Daha sonra ise kist çıkartılır. Kistin çıkarıldığı bölge, temizlenir ve kistin çıkartılmasından dolayı oluşan boşluk estetik açıdan rahatsız edecek büyüklükte ise kemik tozu gibi maddelerle doldurulur ve dikiş atılır. Kist küçük ise oluşan boşluk zaman içerisinde kendiliğinden dolacaktır.

Diş ameliyatından sonra, hastanın iyileşme süresi diş çektirmiş birinin süresi kadardır. Yani hastanın başka bir sağlık sorunu yoksa, birkaç gün içinde eski yaşantısına dönebilir. Sadece birkaç gün sıvı gıdalar ile beslenmek zorunda kalacaktır. Herhangi bir ağrı olması söz konusu değildir. Diş kisti ameliyatından sonra 3 ayda bir film çektirerek, yeniden kist oluşup oluşmadığı kontrol edilmelidir. Özellikle başarılı geçmeyen operasyonlar diş kistinin tekrar etmesine neden olmaktadır.
" } ] }