{ "title": "Dermoid Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/dermoid-kist.gif", "date": "19.01.2024 20:37:58", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "Dermoid kist, yumurtalıklarda görülen, üreme dönemindeki kadınlarda daha sık rastlanan, diğer tümör çeşitlerinden farklı olarak içerisinde saç, diş, kıl, tırnak gibi dokular da barındıran iyi huylu kist türüdür. İlk olarak 1831 yılında bir atın başından çıkan, içerisinde diş, kıl, kıkırdak kalıntıları olan kitle ile ortaya çıkmış ve dokulardan meydana geldiği için kist dermoid adı verilmiştir. Genellikle sağ yumurtalıkta ortaya çıkmakla birlikte sol yumurtalıkta ya da nadiren her ikisinde birden meydana gelebilir, büyüklükleri 2-3 cm ile 20-30 cm arasında değişiklik gösterebilir.

Dokuları meydana getiren germ hücrelerinden oluşan dermoid kistin bilimsel adı ise \"matür teratom\"dur. Organları, saç, diş, tırnak gibi dokuları oluşturan ve insan gelişiminde büyük payı olan germ hücrelerinin bir araya gelmesiyle dermoid kistler oluştuğundan sarı bir sıvıyla birlikte içlerinde net bir şekilde görülebilen diş, saç, kıl ve tırnak parçaları olur. Bu yüzden görüntüleri ve büyüklükleri birbirlerinden oldukça farklıdır. Değişik doku türlerinin dışında tiroit dokusu içerdiği de görülür. Bu tarz durumlar tiroit hormonlarının aşırı düzeyde salgılanmasına yol açabilmektedir. Büyüklüğüne bağlı olarak karın bölgesinde ağrı ve sancı, cinsel ilişki esnasında ve idrar dışarı atılırken zorlanma, acı söz konusu olabilir.

Dermoid Kist Komplikasyonları

Dermoid kist bazı komplikasyon ihtimallerini de beraberinde getirir. Bunlar torsiyon, rüptür, enfeksiyon ile kansere dönüşüm ihtimalleridir.

Torsiyon, dermoid kistin en sık görülen ve en korkulan komplikasyonudur. İçindeki dokular ve koyu kıvamlı sıvı sebebi ile ağır bir kisttir. Bu ağırlık yumurtalığın kendi etrafında dönmesine sebep olabilmektedir. Torsiyon varlığında yumurtalığa giden kan oranı düşeceği veya kesileceği için bir süre sonra kangren oluşur. Torsiyonun belirtisi yalnızca ağrıdır. Olay ilerledikçe ağrı da büyür. Baz zamanlar tam bir torsiyon olmaz ve hafif ağrı ile kendini gösterir. Bir süre sonra yumurtalık normal konumuna gelerek ağrı yok olabilir. Dermoid kist varlığında torsiyon görülme ihtimali %3 oranındadır. Kist büyüdükçe torsiyon görülme ihtimali de artar.

Rüptür, dermoid kistin rüptüre olması yani patlaması durumudur. Kendiliğinden olabileceği gibi torsiyona bağlı olarak da meydana gelebilir ve %1 ile 4 arasında bir ihtimale sahiptir. Rüptür aniden meydana geldiğinde çoğunlukla şok gelişir. İçerdiği yağlı sıvı ve diğer diş, saç, kıkırdak gibi dokular karın zarını rahatsız ederek tehlikeli bir durum olan kimyasal peritonite sebep olabilir. Bazı durumlarda ise küçük bir rüptür alanından yavaş bir sızıntı oluşur. Bu durum karın ağrısı ile karın içinde iltihaba yol açar.

Enfeksiyon, nadir görülen bir komplikasyondur ve vakaların yalnızca %1'inde görülür.

Kansere dönüşüm, matür teratom iyi huylu bir tümör türü olmasına rağmen %1 ile 2 ihtimalle görülebilen bir durumdur. Böyle bir vakada 5 senelik yaşam şansı %15 ile 31 arasındadır.

Dermoid Kist Neden Olur?

Dermoid kistin diğer kist türleri gibi kesin bir oluşma sebebi olmamakla birlikte kadınlarda en çok yumurtalıklarda, erkeklerde ise en çok testislerde meydana geldiği bilinmektedir. Bu yüzden üreme döneminde olanlarda daha çok rastlanır. Bunun dışında kuyruk sokumu kısmında da sık görülür.

Dermoid Kist Belirtileri Nelerdir?

Matür teratom, genellikle röntgen, ultrason, muayene esnalarında rastlantısal şekilde keşfedilen bir tümör tipi olmakla birlikte idrar yapmada ve dışkılamada zorlanma, yoğun karın ağrısı, nadir olmakla birlikte uterik kanamalarla birlikte anlaşılabilmektedir. Kansere dönüşme ihtimali olabilmekle birlikte %1 veya 2 gibi çok düşük bir ihtimaldir.

Dermoid Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dermoid kistin herhangi bir ilaç ya da benzeri tedavisi yoktur. Matür teratomu ortadan kaldırmanın tek yolu laparoskopik veya açık ameliyat ile oluşan tümörün yerinden alınmasıdır. Uygun olan tüm vakalarda laparoskopi yöntemini kullanmak gerekmektedir. Matür teratomun tekrarlama ihtimali ise %4'tür.
" } ] }