{ "title": "Dermoid Kist Tedavisi", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/dermoid-kist-tedavisi.gif", "date": "20.01.2024 00:18:59", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Dermoid Kist Tedavisi; İnsan vücudu tek bir hücrenin art arda bölünüp sonrasın da bu hücrelerin farklılaşmasıyla oluşmaktadır. Bu sürenin başların üç temel hücre yapısı karşımıza çıkmaktadır. Sonrasında bu üç hücre grubunun farklılaşmasıyla organlar ve dokular meydana gelmektedir. Bu hücre yapıları erkekte testiste kadında ise yumurtalıkta karşımıza çıkmaktadır. Bu hücre yapılarından meydana gelen tümörlerde birçok doku iç içe bulunmaktadır. Genelde derimizi oluşumunu sağlayan ektoderm adı verilen hücre grubu ağırlıklı olarak bu tümörlerde görülmektedir. İyi huylu tümör gruplarındandır. Bazen içlerinde habis yapılar görülebilmektedir. Kırk yaşının üstündeki hastalarda habis yapıların görülme olasılığı vardır yine de bu oran yüzde bir gibi oranla oldukça düşüktür. Günümüzde gelişmiş tıp teknikleriyle basit bir operasyonla bu kitle alınabilmektedir.

Dermoid kist tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Dermoid kist vücutta genellikle belirti vermemektedir. Genelde hastanın rutin kontrollerinde bu yapının varlığı ortaya çıkmaktadır. Bazı hastalarda karın ağrısı, adet döneminde artan kanama ve karında şişlik şeklinde kendini gösterebilmektedir. Daha nadir olarak sırt ağrısına ve idrar ile dışkılama problemlerine neden olabilmektedir. Dermoid kistin içinde tiroit bezi içerebilmektedir. Bu durumda hasta da hipertiroidiiiii görülmektedir. Ultrasonla tanısı yapılabilse de tam olarak anlaşılabilmesi için yağ baskılı, kontrastlı dinamik MR çekimi gerekebilmektedir. Dermoid kist çeşitli durumlarla sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Bunlar kistin yırtılması, kistin ağırlığı nedeniyle yumurtalıkta bulunan damarları tıkaması, kistin iltihaplanması ve yukarıda bahsettiğimiz gibi habis yapıların oluşması durumlarıdır. Bu sebeple fark edildiği an alınmalıdır.

Günümüzün gelişen tıp teknikleriyle kolay bir ameliyatla dermoid kist alınabilmektedir. Bunlar açık ve kapalı ameliyat yoluyla olabilmektedir. Kist on santimetreden büyükse ve kemikli dokular içeriyorsa kapalı ameliyat yapılması uygun olmamaktadır. Bu durumlarda açık ameliyat yolu tercih edilmektedir." } ] }