{ "title": "Dermoid Kist Belirtileri", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/dermoid-kist-belirtileri.gif", "date": "19.01.2024 16:01:43", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "
Dermoid Kist Belirtileri, İnsan tek bir hücrenin art arda mitoz bölünme geçirmesi ve bu hücrelerin başkalaşması sonucu oluşmaktadır. İnsandaki bütün organ ve sistemler üç farklı dokunun değişimleriyle oluşmaktadır. Bu dokular endoderm, mezoderm ve ektoderm olmak üzere üç tanedir. Bu yapılar insanda kadınlarda yumurtalıkta erkeklerde ise testislerde bulunmaktadır. Dermoid kist bu üç farklı dokuyu bir arada bulundurabilen iyi huylu bir tümör türüdür. Bu tümör türü temel üç dokudan oluştuğu için içlerinden saç, yağ, diş, kemik hatta tiroit bezi dokusu gibi yapılar çıkabilmektedir.

Dermoid kist belirtileri nelerdir?

Dermoid kist genellikle kendini belli etmeyen bir tümör türüdür. Yüzde elli yüzde altmış oranında dermoid kist kendini pek belli etmez. Daha ziyade rutin kontroller sırasında ortaya çıkar. Gösterebileceği belirtiler ise karında elle hissedilen kitle, karın ağrıları, âdet kanamalarında artış, kasıklarda şiddetli ağrı, bel ve sırtta ağrı, idrar ile dışkılamada zorluk ve tiroit seviyesinde artış şeklindedir. Şikâyetler sonucu veya kontroller sonucu ortaya çıkan yapının ultrason ile teşhisi koyulabilir. Ama kesin olarak yapının anlaşılabilmesi için yağ baskılı kontrastlı MR çekilmesiyle anlaşılabilir. Bu kitleler çeşitli sıkıntılara neden olabilmektedir. İlk olarak bu kistler oldukça büyük bir hale gelebilir bu durumda yumurtalıklarda ağılığıyla burulmalar meydana gelebilir. Bu burulmalar oldukça şiddetli ağrılara neden olur. Burulmalar yumurtalıklara giden kan oranının düşmesine veya tamamen durmasına neden olabilir. Bu durumda kangren oluşumuz gözlenebilmektedir. Ayrıca bu kistlerin patlaması halinde içlerindeki doku ve sıvılar etrafa yayılabilmektedir bu durum da oldukça şiddetli ağrılara yol açabilmektedir. Bu kistin içinde tiroit bezinin gelişmesi durumunda ise vücutta tiroit seviyesinde artış meydana gelebilmektedir. Ayrıca yüzde bir yüzde iki oranında bu kistin içinde habis yapılar görülebilmektedir. Kırk yaş üstündeki kişilerde bu yapının kansere çevirme ihtimali daha fazladır.

Dermoid kist tedavisi nasıl yapılır?

Bu yapının teşhisi koyulduğu an tedavisinin yapılması gerekmektedir. Bu tedavi yöntemi de ameliyattır. Dermoid kist ameliyatları kapalı ve açık olarak uygulanabilmektedir. Kistin boyutu on santimetreden fazla ise ve içinde kemik gibi dokular varsa açık ameliyat tercih edilir. Bazı durumlar da ise yumurtalığında alınması gerekebilir.
" } ] }