{ "title": "Damakta Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/damakta-kist.gif", "date": "21.01.2024 21:49:44", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "
Damakta Kist, herkesin karşılaşabileceği ve en çok rastlanılan kist çeşitlerindendir. Halk arasında korkudan veya stresten oluştuğu söylenmektedir. Aslına bakarsanız tek sebebi yine halk tarafından belirlenmiştir çünkü tıpta neden oluştuğu belirlenemeyen kistlerdendir. Damakta Kist büyük çoğunlukla üst damaktameydana gelse de ağız içerisinde herhangi bir bölgede çıkabilir. Daha çok beyaz renkte oluştuğu görülen bu kistler ağız içerisindeki rengin aynısı yani kırmızımsı olarak da varlık gösterebilir. Damakta Kist çapları 2 ve 8 cm büyüklüğü arasında farklılık gösterebilir. Çapından çok bulunduğu yer daha önemlidir çünkü cerrahi operasyonları oldukça zordur. Kolay ulaşabilinen yerlerde olması bu operasyonları daha başarılı hale getirebilir. Damakta kist içi sıvı dolu olan kistlerdir yalnız bunu hissetmek pek mümkün değildir çünkü çok sert biçimde olurlar.

Damakta Kist Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağız içerisinde üst damakta veya diş etleri üzerinde çıkabilen bu kistlere tanı koymak o kadar da kolay değildir. Damakta Kiste tanı koymak ayrıca bu kistin tedavisinin başlangıcı olarak da kabul edilmektedir. Doktorlar bu kiste tanı koyabilmek için öncelikle ilaç tedavisini kullanmaktadır. Bu ilaçlar çeşitli kremler ve antibiyotiklerden oluşmaktadır. Uzman doktorlar hastalarına bu ilaçları tavsiye eder ve iyileşme sürecini denetler. Eğer ilaç tedavisi başarılı ilerliyorsa kist ortadan kaybolana kadar devam edilir. Damakta kist tedavisi için verilen ilaçlar genelde iltihap kurutucu ilaçlardır. Günde iki defa sabah ve akşam olarak kullanılır. Kremler tam kistin üzerine uygulanır.

Damakta kist için diğer bir tedavi yöntemi ise tabi ki cerrahi operasyonlardır. Ameliyat bu kist için oldukça zahmetlidir. Her ne kadar sonunda başarıya ulaşılmış olsa bile bir kist için ameliyatın sayısı iki veya üçe kadar çıkabilmektedir. Ameliyatı zorlaştıran hususların başında kistin yeri ve tabi ki dişler gelmektedir. Bazı ameliyatlar için hastanın dişleri alınabilir çünkü kistin alınması için bu gerekebilir. Doktorlar öncelik olarak bu kistten kurtulmayı istedikleri için dişten kolayca vazgeçebilir ama bu hastalar için çok düşündürücü ve kolay olamayan bir yöntemdir. Ayrıca diş kayıpları dışında ameliyatın daha sonraya ertelendiği ve iltihabın tam temizlenmesi için ağızda açık yaralar bırakıldığı da görülmüştür. Bu yaralar geçici süreliğine yani diğer ameliyata kadar açık bırakılır ve doktor kontrolündedir.

Damakta kist için önlem almak mümkün değildir çünkü sebebi bilinmeyen kist türüdür. Erken teşhis diğer kistlere göre daha kolaydır çünkü kistin yeri ağzın içindedir. Dilimiz yardımıyla ağzımızda çıkacak en ufak bir kistin varlığı bile kolayca anlaşılabilir. Ağzın içinde olması insanları oldukça rahatsız ettiği için bir an önce hekim kontrolüne başvurulduğu izlenmiştir. Doktora erken başvurulduğu içinde tedavi süreci daha çabuk başlar ve hasar en aza indirilebilir bu da bir nevi önlem almak kabul edilir.
" } ] }