{ "title": "Çikolata Kisti ve Hamilelik", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/cikolata-kisti-ve-hamilelik.gif", "date": "21.01.2024 07:25:55", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Çikolata kisti ve hamilelik, sebebinin ne olduğu henüz tam olarak bilinmeyen bir biçimde, rahim içi tabakasının başka bir bölgeye konumlanması ve konumlandığı bölgede tıpkı rahim içi tabakası gibi kalınlaşması ve kanama ile dışarı atılmasına yol açan hastalığa endometriozis denir. Endometriozis nedeniyle oluşan adezyonlar yumurtalıklara yerleşerek yerleştiği alanda kistleşmeye yol açar. Bu kistleşme çikolata kisti olarak tanımlanır. Çikolata kisti genellikle tek yumurtalığı etkiler. Çok nadir durumlarda çift yumurtayı birden etkisi altına alabilir. Oluşan kistler yumurtalıklarda fonksiyon bozukluğuna, yumurtalık içindeki sağlam dokunun azalmasına ya da yumurtalık kapasitesinin bozulmasına yol açar. Dolayısıyla çikolata kisti gebe kalmaya engel olabilir.

Rahim içi dokusunun farklı alanlara taşınması ve bu alanlarda yarattığı davranış bozukluğu nedeniyle oluşan kalıntılar çevre dokularda yapışıklık oluşmasına neden olabilir. Oluşan yapışıklık nedeniyle bölgenin anatomik yapısı bozulur. Çevre organlarda fonksiyon bozukluğuna yol açar. Fallop tüpleri bu tür sorunlarda tıkanabilir ya da tüplerde yapışıklık oluşabilir. Bu gibi durumlarda kadının yumurtası ya da erkeğin sperminin geçişi engellenebilir. Bu tür olasılıklarda çikolata kisti gebe kalamama nedeni olarak ortaya çıkar. Adezyonlar nedeniyle tüplerin uç kısmında yer alan saçaklar işlevini kaybeder. Bu durum yumurtalıklardan atılan yumurtanın tüplerden geçişini engelleyerek kısırlığa yol açar.

Adezyonlar eğer organlar arasında gerçekleşmişse yine kısırlık için bir nedendir. Rahim, yumurtalık, bağırsaklar ya da fallop tüpleri arasında oluşan yapışıklıklar nedeniyle kısırlık yaşanabilir. Kısırlık şikâyeti ile doktora başvuran kadınların yaklaşık %40'ında çikolata kisti tespit edilir. Çikolata kistinin başlangıç döneminde ve ikinci evresinde bile kısırlık problemi yaşanabilir. Çikolata kisti kadınların gebe kalma şansını oldukça düşürür.

Çikolata kistine müdahale edilmemesi durumunda kist yayılma eğilimi gösterir. Büyüklüğü 3 santime kadar ulaşan çikolata kistleri laparoskopi ile tedavie dilebilir. Laparoskopi çikolata kisti tedavisinde oldukça başarılı bir tedavi seçeneğidir. Laparoskopi ile çikolata kisti tedavi edildikten sonra kadının 6-12 ay içinde kendiliğinden gebe kalması beklenir. Ancak beklenen süre içinde kadında gebelik sağlanamamışsa tüp bebek tedavisi uygun görülür.

Çikolata kisti bulunan hastalarda gebelik şansı tamamen yok değildir. Çok düşük ihtimal dahilinde gebelik oluşabilir. Çikolata kistine rağmen gebelik oluşmuşsa gebelik sırasında kistlerde büyüme görülmediği gibi gerileme görülür. Ayrıca kistlerde zaman zaman büyüme de fark edilir. Çikolata kisti üreme çağına erişmiş kadınlara has ve sinsice ilerleyen bir kadın hastalığıdır. Kistler büyüdüğünde kadında kısırlık, dış gebelik ve yumurtalıkların alınması gibi bir süreç söz konusu olabilir.

Çikolata Kisti Hamile Kalmayı Nasıl Engeller?

Cinsel ilişki esnasında ağrıya maruz kalan, adet dönemini şiddetli geçiren, kasık ve karın bölgesinde ağrı hissi olan, dışkıda kan görülen, idrarda yanma ve kanama olan, âdet kanaması tıpkı burun kanaması gibi olan, vücudunda morluklar oluşan üreme çağına erişmiş kadınlarda çikolata kistinden şüphelenmek mümkündür. Çikolata kisti yumurtalık ve kordonlara kadar ilerlediğinde kadında gebelik şansı oldukça düşük olur. Çikolata kisti çok nadir durumlarda menopoz döneminde ve hatta çok nadir olarak erkeklerde dahi görülebilir. Kadında hiçbir belirtiye yol açmadan tesadüfen bir muayene sırasında tespit edilebilir.

Çikolata Kistinin Hamilelik Üzerinde Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Kadın eğer çikolata kistine rağmen gebe kalmışsa gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kistler herhangi bir zarara yol açmaz. Ancak gebeliğin başlangıcında gebelik kayıplarına neden olabilir.
" } ] }