{ "title": "Burunda Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/burunda-kist.gif", "date": "19.01.2024 00:40:50", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Burunda kist, sinüslerde oluşabilen iyi huylu ya da kötü huylu tümörler olarak ifade edilebilir. Kötü huylu olmayan tümörler arasında sıklıkla görülen tümör çeşidi \"papillom\" olarak adlandırılan türlere rastlanmaktadır. Bunlar gerçekte tümör olmamalarına rağmen iç kısımlarında sıvı bulunur. Bu yapılar tümörlere benzeyen şikâyetlerin oluşmasına yol açmaktadır.

Sinüslerde sıkça rastlanan iyi huylu olmayan tümörlerin cinsi yassı hücreli kanser tümörleridir. Ender olarak rastlanan adenoid kistik kanser tümör oluşumlarına rastlanır. Sinüslerde görülebilen bu tümörler kemiklerin içinde bulunan boşluklarda büyüme gösterirler. Bu kistler burun içerisinde büyüyerek zaman geçtikçe daha geniş alanlara yayılırlar. Sinüs boşluklarında yayılan kist başlangıçta çoğu zaman herhangi bir şikâyete yol açmazlar. Burunda oluşabilen kistler oluştukları ortamda büyüme gösterirler. Lenf bezleri ve diğer organlara yayılma göstermezler.

Sinüs kistlerinin sık rastlanan belirtileri nelerdir?
Tanı ve tedavi aşaması

Burunda ve sinüslerde oluşabilen kistler sinüzit rahatsızlığına benzeyen şikâyetlere yol açtığı için teşhisleri gecikebilmektedir. Bu gecikme nedeniyle teşhis konulduğunda kist göz ya da kafa içinde yayılmaya başlar. Teşhis konulduktan sonra sıra tedavi aşamasına gelir. Tedavi için uygulanacak olan yöntem kistin şekline, türüne ve neden olabileceği komplikasyonlara göre değişebilmektedir. Ameliyat yapılması gerektiğinde ameliyat yapılması sonrasında radyoaktif ışınlarla yapılan tedavi uygulanmaktadır. Yaygınlık oranının tespit edilebilmesi için bilgisayarlı tomografi çekim işlemi ve MR denilen görüntüleme teknikleri kullanılır. Görüntüleme işlemlerinden sonraki aşama kesin teşhis aşamasıdır. Bunun için ilgili kısımdan biyopsi alınarak incelenmesi gerekir. Teşhisin kesin olarak yapılmasından sonra uygun tedavi yönteminin uygulanacağı sürece geçilir. Burundaki kist ya da kötü huylu olmayan tümörlerde cerrahi olarak müdahale edilmesi ve hastalıklı kısmın çıkartılması gerekir.
" } ] }