{ "title": "Böbrek Kisti Neden Oluşur", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/bobrek-kisti-neden-olusur.gif", "date": "20.01.2024 00:47:43", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Böbrek kisti neden oluşur, Böbrekte içinde sıvı bulunan ve farklı büyüklüklerde bir ya da birden fazla kist oluşması durumudur. Böbrek kistleri iki grupta incelenir. Basit böbrek kistlerinde bir ya da birkaç tane kist bulunmakta, polistik kistlerde ise sayılamayacak kadar çok kist oluşmaktadır. Böbrek kistleri her yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir. Böbrek kistini tespit edebilmek için ultrasona ihtiyaç duyulur. Kist nedeniyle oluşan belirtiler bazen herhangi bir şikâyete yol açmadan ilerleyebilir.

Böbrek kisti nedeniyle oluşabilecek belirti olarak şiddeti değişen ağrılar yaşanabilir. Erken yaşlarda oluşan böbrek kisti herhangi bir belirtiye yol açmadan yetişkinliğe kadar ilerleyebilir. Kistin boyutu büyüdükçe karında ağrı, idrarda kan ve sık idrar çıkma isteği gibi şikâyetler ortaya çıkabilir.

Böbrek Kisti Neden Olur?

Polikistik Böbrek Hastalığı

Polikistik böbrek hastalığı böbreklerde birden fazla kist oluşmasına yol açabilen genetik bir rahatsızlıktır. Hastalığın alt çeşitlerinden resesif bozukluk kistlerin meydana gelmesi için hastalığa neden olan genin 2 kopyasından aynı kişide bulunması gerekir. Resesif polistik hastalığı çok sık görülmemekle birlikte hastalık nedeniyle oluşabilecek kistlerin ana hastalıktan daha büyük boyutta oluşmasına neden olur. Kistin varlığı ile kan basıncı yükselerek karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.

Polikistik böbrek hastalığında kistlerin oluşması ve büyümesi oldukça ağırdır. Bu tür kistler kişide genellikle hiçbir belirtiye yol açmadan ilerler. Hastada yapılan rutin bir kontrol sırasında tespit edilebilir. Kist ilerleyip büyüdükçe karın bölgesinde ağrıya yol açabilir.

Medüller Sünger Böbrek

Medüller sünger böbrek hastalığı doğum anı ile böbreklerde etkili olur. Oluşan kistler böbrek içinde, medulla bölgesinde bulunan ufak tüplerde meydana gelir. Bu tür kistler oldukça küçük olsa da sayıca oldukça fazla olur. Dolayısı ile böbreklerde sünger görünümü yaratır. İdrar ufak tüplerden akarken bölgede bulunan kistler tarafından tamamen bloke edilebilir. Bu durum hastalığın en yaygın belirtisidir.

Yaş

Böbrek kistleri yukarıda açıklanan hastalıklar haricinde de ortaya çıkabilir. 50 yaşını aşmış kişilerin büyük kısmında böbrek kistine rastlanır. Yaş ilerledikçe böbrek kistlerinin görülme olasılığı da artar. Yaş ile ilişkili olan kistler kişide herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Fakat kist tespit edilmişse düzenli kontrol edilmeli, eğer kistler büyüyorsa mutlaka müdahale edilmelidir.
" } ] }