{ "title": "Böbrek Kisti Ameliyatı", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/bobrek-kisti-ameliyati-9895.png", "date": "21.01.2024 11:09:10", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Böbrek kisti ameliyatı, Böbrek kisti, böbrek hücrelerinde anormal bir şekilde şişmesi ve bu şişliğin zamanla sıvı ile dolması olarak açıklanabilir. Kistler genellikle zararlı değildir ve neredeyse 60'tan daha fazla hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Böbrek kistleri böbrek yetmezliği ya da kanserle de alakalı olarak gerçekleşebilen ve bu nedenle yakın takip edilmesi gereken bir hastalık türüdür.

Genetik, genetik harici ortaya çıkabileceği gibi farklı bir hastalık ile de ortaya çıkabilir. Böbrek kisti çocukluk dahil her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Bazen tek bazen çoklu olarak oluşum gösterebilir. Böbrekte birden fazla kist oluşmuşsa her bir kistin ayrı ayrı incelenip değerlendirilmesi gerekir. Böbrek kisti muayenesi ile kistin bulunduğu yer, kistin şekli, kistin büyüklüğü ve yapısal özellikleri ayrı ayrı incelenir.

Böbrek kistini teşhis etmek için ultrason ve tomografi gibi görüntüleme teknikleri kullanılır. Tanı anında kistin kanser riski yaratabileceği, farklı hastalıklara yol açabileceği ve diğer organları etkileyip etkilemediği detaylı bir şekilde incelenir. Böbrekten birden fazla oluşan kistler böbrek yetmezliği gibi ciddi bir sağlık sorununa zemin hazırlayabilir. Böbrek kistinde tedavi seçeneği cerrahi ve takipten oluşmaktadır.

Böbrek Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Böbrek kisti ameliyatında Laparokopik ve robot yöntemi kullanılır;

Laparoskopik Böbrek Kisti Ameliyatı: Laparoskopik cerrahide böbrek kistine ulaşabilmek için ciltte 1 santimden daha ufak 3 adet kesi açılır. Açılan kesilerden özel bir alet yerleştirilerek doktor ameliyatı gerçekleştirir. Kesilerden yerleştirilen özel kamera sistemi sayesinde bölge 10 kat büyütülerek monitörden izlenebilir. Bu sayede kistin kanser riski taşıyıp taşımadığı kolaylıkla tespit edilebilir. Ayrıca Kistin içinde bulunan sıvı bu yöntem ile kolaylıkla kontrol altına alınabilir. İşlemde kist duvarı alınarak laboratuvara incelenmeye gönderilir. Eğer alınan örnekte kanser teşhisi konulursa böbrekte kansere yönelik cerrahi işlem yapılır. Bu işlem ile böbreğin bir kısmı ya da tamamı alınabilir.

Böbrek Kisti Robot Ameliyatı: Robotik cerrahide de tıpkı laparoskopik cerrahide olduğu gibi kiste ulaşmak için 1 santimden daha ufak olmak üzere 3 adet kesi açılarak yapılır. Kesiden ufak bir kamera ve robot kollu aletler yerleştirir. Bu aletler sayesinde kisti bulunduğu yerden çıkarır. İşlem anında yine kamera sistemi sayesinde bölge 10 kat büyütülerek monitörden izlenir. Kanser olasılığı kolaylıkla tespit edilir ve kist sıvısının kontrolü monitör yardımı ile sağlanır. Yine kistten alınan örnek parça laboratuvara incelenmek üzere gönderilir. Kanser sonucuna ulaşılırsa böbrekte kansere yönelik ameliyat gerçekleştirilir.

Not: Kist cerrahisi sırasında kanama gerçekleşebilir. Fakat cerrahi deneyimli bir ekip tarafından yapıldığında bu olasılığın oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Cerrahiden sonra kistte nüksetme olasılığı olabilir.
" } ] }