{ "title": "Beyinde Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/beyinde-kist-3823.jpg", "date": "20.01.2024 23:59:58", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Beyinde kist, beyin ve omuriliğin etrafında bulunan bir zar bulunmaktadır. Bu zar mikroskop altında bakıldığında örümcek ağına benzetilir. Bu yüzden bu zara araknoid adı verilmektedir. Araknoid kistler beyin omurilik sıvısına benzeyen sıvıları içinde barındıran kistler olmaktadır. Bunun nedeni olarak da beyin ve omurilik zarları ayrı ayrıdır. İçerisinin sıvıyla dolması sonucunda kistler oluşmaktadır. Bu kistler her yaş grubunda görülebilen kistlerdir. Yapılan araştırmalara göre kistlerin çocukluk yaşlarda olması daha fazladır. Bu kistler doğumsal olarak daha çok görüldüğü gibi, geçirilen bir travma sonrasında ya da kanama sonrasında oluşabilir. Beyinde oluşan kistlerin bazen içi katı da olabilir. Beyin kistlerinin çoğu, selim olduğundan zararlı olmamaktadır. Yani hapis türünde olmadığından hayati tehlikesi olmayacak ve diğer organlara sıçrayıp yayılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Beyin kistinin hangi tarafta olacağı çok önemli olacaktır. Genellikle bir zararı olmadığından ve tespit edilmesi çok zor olmaktadır. Eğer kistler büyümeye başlarsa o zaman çok tehlikeli olacaktır. Beynin bulunduğu bölgesine aşırı bir baskı yapacağından, beynin bulunduğu bölgesindeki bölümün görevini yerine getirmemesine neden olacaktır. Baş ağrısı gibi belirtileri olacaktır. Eğer büyümeye başlarsa inme gibi nedenleri olacaktır. Çok olmasa bile bazı hastalarda epilepsi nöbetine neden olduğu gözlemlenmiştir.

Beyin kistlerinin belirtileri nelerdir?

Yeni doğan çocuklarda da görülebileceği gibi bütün yaş grubunda görülebilmektedir. Sürekli olarak baş ağrısı çekenlerin %60 bölümü beyin kisti olmaktadır. Hastaların çoğunda herhangi bir şikâyet olmazken, bazı hastaların şiddetli ağrıları olmaktadır. Bunun nedeni beyin kistinin bulunduğu yerdir. Kistin büyümesi sonucunda omurilik sıvısının tek yönlü akımına neden olacaktır. Beyin kisti erkeklerde daha sık görülmektedir. Beynin sol bölümünde görülme riski daha sık görülüyor. Yetişkin bir insan da birçok belirtiler görülmektedir. Çok şiddetli baş ağrısı insanların hayatlarını olumsuz yönde etkileyecektir. Epilepsi krizi sonucunda sıklıkla nöbet geçirebilir. Mide bulantısı bazen kusma, hasta farkında olmadan dengesiz yürüme, hissetme de sorun yaşarlar. Bazı hastalarda psikolojik bozukluklar görülebilmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda daha farklı belirtiler göstermektedir. Gelişimini tam olarak tamamlayamadığından, kafanın çok biçimsiz olarak büyümesi, şekil bozuklukları, çocukların ergenliğe çok erken girmesi, gelişimlerinin durmasına hatta zamanla da gerilemesi, Tedavi edilmediğinde daha çok omurilik sıvısının akımı olmadığından göllenmesiyle sonuçlanacaktır.

Beyin kistleri tedavisi nasıl yapılır?

Bazı durumlarda herhangi bir belirti vermediğinden şikâyet olmadığı için uzun yıllar boyunca bilinmediğinden beyinde kalacaktır. Beyin tomografisi ya da MR çekilmesi sonucunda görülmektedir. Herhangi bir belirti sonucunda teşhis edilen beyin kisti ameliyat edilerek alınması gerekmektedir. Ameliyat gerektiren fakat alınmayan kistlerin daha da büyümesi sonucunda insan hayatını tehlikeye atacaktır. Ameliyat iki türlü yapılmaktadır. Birinci yöntem olarak şant ameliyatı olmaktadır. Şantın bir ucunu beyinde bulunan kistin içerisine takılmaktadır. Şantın diğer ucu da karın içerisinde cilt altına yerleştirilen bir tüp yerleştirilir. Bu tüp karın içerisinde ilerleyen bir tüp olmaktadır. Beyin kistinin içinde bulunan sıvının bu tüpe boşalarak bitmesini sağlamaktadır. Kistin çıkarılmasında ikinci ameliyat türü ise kistin bulunduğu bölgeye çok küçük bir delik açılır. Bu delik sayesinde beyinden kistin boşaltılması sağlanır. Genellikle günümüzde birinci yöntem daha sıklıkla tercih edilmektedir.

Beyin kistleri tehlikeli midir?

Beyindeki kistler çeşitli türlerde olabilir ve bazıları tehlikeli olabilirken bazıları zararsız olabilir. Kistler, sıvı dolu kesecikler veya kapsüller olarak tanımlanabilir ve beynin farklı bölgelerinde oluşabilir. Bazı kistler doğuştan gelirken, diğerleri yaşam boyunca gelişebilir.

Beyindeki kistlerin tehlikelilikleri, kistin türüne, boyutuna, konumuna ve semptomlara bağlı olarak değişebilir.
Beyin kisti ameliyatı nasıl ve ne zaman yapılır?

Beyindeki bir kistin cerrahi müdahale gerektirip gerektirmediği, kistin türüne, boyutuna, konumuna ve semptomlara bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda, kistler belirtiler veya potansiyel riskler nedeniyle cerrahi olarak çıkarılabilir. Diğer durumlarda ise kistin takip edilmesi ve tedavi edilmesi gerekmeyebilir.

Beyin kisti cerrahisi genellikle nörocerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Bu işlem, kistin çıkarılması veya drenajı için beyin cerrahi tekniklerinin kullanılmasını içerebilir. Cerrahi müdahale için genellikle şu durumlar düşünülür:
  • Semptomlar: Kistin neden olduğu semptomlar (Baş ağrısı, nörolojik belirtiler, epileptik nöbetler vb.) ciddi ise ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyorsa cerrahi müdahale düşünülebilir.
  • Büyüme veya basınç: Kistin büyüklüğü, beyin dokusuna baskı yaparak baş ağrısı, nörolojik bozukluklar veya diğer komplikasyonlara yol açıyorsa cerrahi düşünülebilir.
  • Kistin türü: Bazı kistler (Örneğin, kistik tümörler) kanserli olabilir veya büyüme potansiyeli olan yapılar olabilir. Bu tür kistlerin çıkarılması genellikle gereklidir.
Cerrahi müdahale öncesinde, doktorunuz kistin durumunu değerlendirecek, çeşitli görüntüleme testleri (MRI, CT taraması vb.) isteyebilecektir. Cerrahi prosedür genellikle hastanede yapılır ve genel anestezi altında gerçekleştirilir.

" } ] }