{ "title": "Bebek Beyninde Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/bebek-beyninde-kist.gif", "date": "19.01.2024 22:07:06", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bebek beyninde kist, genellikle anne karnında olmaktadır. Gebeliğin erken döneminde beyinde meydana gelen kistik genişlemedir. Beyin omurilik sıvısının dolaştığı sistemle ilgili olmayan bu kistik yapılar, hidrosefaliden daha farklıdır. Nadiren etkili olurlar. Bu tür kistlere araknoid kist adı verilir. Bunlar gebeliğin yirminci haftasından itibaren yapılan ultrasonografik incelemelerde belirlenebilir. Bebeklerde beyinde kist oluşumlarına kromozom anormalliklerinin eşlik etme olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle anne karnındaki bebeğe amniosentez, kordosentez incelemeleri yapılmalıdır. Bunun anne karnında bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi doğumdan sonraya bırakılır. Kistin içeriği boşaltılarak uygulanan tedavide komplikasyonlar gelişebilir. Uzun dönemde bebekte sara hastalığı, kafada sıvı birikmesi, tekrarlama riski, zekâ geriliği gibi sorunlar gelişebilir.

Bebekte koroid plexus kisti

Bu tür kistlerde bebekte gebeliğin erken döneminde oluşur. Kist kafa içindeki hacmin çoğunu kapsar, beyin gelişimini devam ettirdikçe boyutları küçülür ve zaman içinde kaybolur. Gebeliklerde %1 kadar etkili olur. Bu kistlere nadiren de olsa Trizomi 18 ile Down sendromu gibi bazı kromozom bozuklukları eşlik edebilir. Bu kistler bebekte tespit edildiğinde mutlaka takip edilmelidir. Bebeğe yapılan amniosentez sonrası kromozom bozukluğu tespit edilmezse, bebekte beyin gelişimi olumsuz olarak etkilenmez. Bu kistler gebelik ilerledikçe kendiliğinden kaybolur. Bu nedenle aileler endişeye kapılmamalıdır.

Koroid pleksus kistler ilerleyen dönemlerde çoğunlukla kaybolur, bebeklerin zekâsını ve gelişimini etkilemez. Bu kistlerin down sendromuyla yani Trizomi 21 birlikte olması tesadüfü olarak gelişmektedir. Ancak Trizomi 18 sendromunda bebek beyninde kist gelişimi üçte bir oranında birlikte olabilir. Bebeklerde koroid plexus kisti belirlendiğinde, bu hastaların daha ayrıntılı olarak ultrasonla diğer anomaliler açısından değerlendirilmelidir.

Bebekte beyinde kist takibi nasıl yapılır?

Ultrasonografik incelemenin ardından bebekte izole koroid pleksus kist varlığı belirlenirse, genellikle kromozomal anormali olmadığı düşünülür, amniosentez yapılması tavsiye edilmez. Gebelik ultrason takibiyle sürdürülür. Başka anomaliler tespit edilirse, gebe kadına ikili, üçlü test sonucunda yüksek risk faktörü belirlenirse, kromozomal anomalilerine karşı amniosentez yapılması gerekir. Bebek beyninde kistin çift taraflı ya da tek taraflı olması kromozom anormalliklerini etkilemez. Çift taraflı olan kistlerde ultrasonda daha fazla bulgu tespit edilebilir. Kistler septalı yani bölmeli olursa, bu kistlerin fazla sayıda olması kromozom anomalisi sıklığını etkilemez. Kistlerin %98 kadarı gebeliğin 26. Hatasından itibaren kaybolur.
" } ] }