{ "title": "Basit Kist Nedir", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/basit-kist-nedir.gif", "date": "19.01.2024 23:35:27", "author": "durmuş boğazlı", "article": [ { "article": "Basit kist nedir, Kist bedenin çeşitli yerlerinde oluşabilen, içi sıvı bazen de katı madde dolu olan keseciklerdir. Değişik büyüklüklerde olabilir. Kistlerin çoğu selimdir başka bir değişle kendileri büyürler, ama çevre dokulara yayılmaz ve onları istila etmezler. Vücuda yayılmaz ve vücut organlarını istila etmezler. Kist evde tedavi edilemez. Kanser tehlikesi olduğundan, aşağı yukarı bütün tehşislerde, kistin türünün veya doğasının doktor tarafından belirlenmesi gerekir. Çoğunlukla ameliyatla çıkarılır ve laborotuvarda incelenir.

Kistler genellikle deri, kemik, meme, göz kapağı, böbrek, karaciğer ve yumartalıklarda görülür. Bazen iki veya daha fazla görünümlü olabilir. Birçok küçük kistin bir arada toplanmasına çok kist denir.

Basit kistin oluşma nedenleri, Kist ya şişmanlık, çoğunlukla bilinmeyen bir sebeple aniden oluşur. Bazı kistler beden gelişmesindeki bir bozukluk sebebiyle oluşurlar. Dermoid kist olarak adlandırılan kist türü, bazı deri hücrelerinin deri altında gömülü kalma sonucunda ortaya çıkar. Zamanla bu hücrelerde sıvı salgılama işlemi görülür ve kist ortaya çıkar.

Basit kistin belirtileri, Türüne ve bulunduğu yere göre değişim gösterir. Kist deri altında ise hasta bir şişlik hisseder. Kist yumurtalık gibi bir iç organdanlarından birinde ise karında duyarlılık ya da genel bir şişlik görülür. Kist büyüdükçe komşu organlar sıkışır.

Çoğu vaka da hekim, elle muayenede kisti hisseder. Röntgen yöntemiyle doğrudan görür. Bazı kistler iyice şiş olduğundan üstüne basıldığında ağrıya yol açar. Deri yüzeyine yakın bir kist, elle bastırıldığında, yumuşak bir topa benzer bir duyum yaratır.

Sonuç olarak eğer kist kanser değilse çıkarıldığında tekrar etme yapmaz, ancak bazı selim kistler yenilenme yapabilir. Yeni kistler oluşursa her birinin yapısı ve doğası yönünden incelenmesi gerekir.

Basit kistin tedavisi, Küçük ve belirti vermeyen kistler için tedavi gerekli olmayabilir. Hidatik kiste ise belirti versin veya vermesin tedavi şarttır. Belirti veren kistler de ise ilaç tedavisi etkili olmazsa, cerrahi tedavi ile kistlerin çıkarılması gerekir. Kistin yarattığı kanama ve kanseri oluşturan şeyleri ortalığa yaymamak amacıyla cerrahi tedaviye girişmek uygun görülür. Genellikle cerrahi tedavilerden sonra tekrarlanma görülmez. Cerrahi tedaviler de kanserin de önüne geçilmiş olur.
" } ] }