{ "title": "Bartholin Kisti", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/bartholin-kisti.gif", "date": "20.01.2024 14:27:17", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "Bartholin kisti ya da apsesi adet döneminin başlaması ile üreme çağına giriş yapan kadınlarda oldukça sık görülmekte olan bir kadın hastalığıdır. Bartholin kistini oluşturan yapı, kistin isminde de yer alan Bartholin bezleridir. Bartholin bezleri, vajina girişinin iki yanında yer alan ve salgı üreten bir bezdir. Bartholin bezleri vajina içerisinde ıslaklık ve kayganlık sağlanmasında görevlidir. Genç kızlık döneminde ergenliğe giriş itibariyle bu bezler salgı üretmeye başlar.

Bartholin bezleri yapı itibari ile vücudun iç tarafında konumlanmıştır dolayısıyla gözle görülememektedir. Fakat herhangi bir etken karşısında bu bezlerde tıkanıklık oluşursa ve üretilen salgı dış tarafa taşarsa, vajina kenarında sıvı toplanması oluşur. Bu sıvı birikmesi kistik bir yapıya dönüşür, bu kistik yapıya ise Bartholin kisti adı verilir. Bartholin kisti enfeksiyon kaparsa da apse oluşumu meydana gelir.

Bartholin Kistinin Semptomları Nelerdir?

Bartholin kistleri enfeksiyon kapmadığı sürece ve küçük boyutlarda ise herhangi bir semptom görülmeyebilir. Fakat çoğunlukla bartholin kisti oluşan bir kadının vajina girişinden içeriye doğru olan kısmında kitle oluşumu meydana gelmektedir. Bu kitle kadınlarda şişlik hissi oluşturacağı gibi, cinsel birliktelik sırasında da her iki tarafında rahatsızlık duymasına neden olabilmektedir.

Bartholin kistinin boyutları kişiden kişiye göre değişebileceği gibi, aynı kadında bile farklı zamanlarda farklı boyutlarda oluşabilmektedir. Kistin boyutları küçük bir misket büyüklüğünde de olabilir ancak bazen mandalina boyutlarına dek büyüyebilir. Bartholin kisti büyüklüğü çoğu zaman sabit kalmakla birlikte, bazı zamanlar büyüme gelişebilir.

Bartholin kisti, oluştuğu kişide ağrı yapmaz. Ancak bu Bartholin kisti enfeksiyon kaptığı anda apse haline dönüşmektedir. Apse oluşumu vajen girişinde kızarıklık ve şişlik ile ağrı meydana getirir. Enfeksiyon kapan Bartholin kisti otururken, kalkarken, yürürken kişide zorluk oluşturur. Genellikle dinlenmek ve hareketsizlik ağrıyı azaltmamaktadır ayrıca ağrının şiddeti Bartholin kisti apsesinin büyüklüğüne bağlı değildir.

Bartholin Kisti Neden Oluşur?

Bartholin kisti, Bartholin bezlerinin salgıladığı salgının dışarı taşmasına neden olan tıkanıklık nedeniyle ortaya çıkar. Ancak bu salgıların taşındığı kanalların neden tıkandığı henüz bulunamamıştır. Dolayısıyla bartholin kistinin nedeni tam olarak belli değildir.

Ancak Bartholin kistinin apseye dönüşmesine neden olan en önemli etken, yapılan araştırmalara göre bel soğukluğu (Gonore) hastalığıdır. Gonore hastalığı dışında klamidya adlı mikroorganizma ve koli basili olarak bilinen E. Coli bakterisi de Bartholin kisti apsesinin nedenlerindendir.

Bartholin Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hiçbir şikâyet oluşturmayan Bartholin kistlerinin genellikle tedavi edilmesi gerekmemektedir. Küçük boyutlardaki şikâyet oluşturmayan kistlerin yok edilmesi için ılık suya oturma uygulaması yararlı olmaktadır. Fakat apse oluşmuş ise veya büyük boyutlardaki ağrı yapan kistler için mutlaka doktor tedavisi gerekmektedir.

Doktor tedavisi olarak uygulanan yöntem kistlere yönelik yapılan cerrahi girişimlerdir. Yapılan cerrahi operasyonda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta Bartholin bezlerine herhangi bir zarar verilmemesidir. Kist ameliyatla tamamen alınabileceği gibi, sadece kistin içerisindeki iltihap da boşaltılabilir.

Cerrahi işlem sonrasında kistin neden olduğu ağrı çoğunlukla tamamen geçer ancak ameliyata bağlı hafif bir ağrı oluşabilir. Bu ağrı basit analjezikler ile kontrol altına alınabilmektedir.

Bartholin kisti tedavisi yalnızca cerrahi işlem ile yapılmaktadır. Tek başına antibiyotik kullanımı kesinlikle yanlıştır. Antibiyotik ilaçlar ancak cinsel birlikteliğe veya vajinal enfeksiyona bağlı olarak meydana gelen Bartholin kistinde, ameliyat tedavisi sonrası kullanılabilmektedir.

Ayrıca şunu belirtmek gerekir ki, Bartholin kisti ameliyatı sonrasında, vajinal bölgenin iyileşmesi 2-3 hafta kadar sürebilir. Bu 2-3 haftalık iyileşme süresi zarfında havuza girmek, jakuzi banyosu, denize girmek ve cinsel birliktelik sakıncalı olabileceğinden bu aktivitelerden uzak durulmalıdır. Ayakta duş almak zararlı değildir.
" } ] }