{ "title": "Bartholin Kisti Ameliyatı", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/bartholin-kisti-ameliyati.gif", "date": "21.01.2024 15:26:11", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bartholin kisti ameliyatı, Bartholin kisti üreme çağına ulaşmış olan kadınlarda bartholin kanalında oluşan ve oldukça sık rastlanan bir kist türüdür. Bartholin bezi, vajinanın giriş kısmında deri kıvrımının arasında bulunan bir salgı bezidir. Vajinanın her iki tarafında bulunmaktadır. Ergenlik dönemine kadar salgı olmaz. Ergenlik dönemine ulaştıktan sonra bu bezde salgı oluşmaya başlar. Bu salgı bezinin görevi vajinayı ıslak ve kaygan tutmaktır. Bartholin bezi el ile fark edilmez ayrıca göz ile de görülmez. Fakat bazı sorunlardan dolayı salgılanan sıvının dışarıya çıkması kanallarda tıkanıklığa neden olur. Bu tıkanıklık nedeniyle bartholin kistleri meydana gelir. Oluşan kistler farklı nedenlerden dolayı enfekte olduğun da apse oluşur. Çoğu zaman kist oluşmaksızın apse ortaya çıkabilmektedir.

Bartholin Kisti Tedavi ve Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bartholin kisti kişide herhangi bir belirtiye yol açmayacak kadar ufaksa genellikle müdahale etmeye ihtiyaç duyulmaz. Bu gibi durumlarda hastaya ılık su oturma banyosu verilebilir. Fakat kist ciddi anlamda şikâyetlere yol açıyorsa, kistin boyutu göz önünde bulundurulmadan cerrahiye ihtiyaç duyulabilir.

Bartholin kisti cerrahisinde amaç mümkün olduğu sürece bartholin bezine hasar vermemektir. Oluşan kist tamamen alınabileceği gibi kistten ufak bir delik açılarak içinde oluşan sıvı da boşaltılabilir. Bu gibi olasılıklarda kist duvarı arkaya doğru dikilir ve apse oluşan duvarın kapanması önlenebilir. Bu işlem tıpta 'masdupializyon'olarak tanımlanır. Uygulanan dikiş kendiliğinden erime özelliğinde olduğu için alınması gerekmez.

Bartholin kistinde uygulanan cerrahi genel ya da lokal anestezi yardımı ile yapılır. Ancak bölgede apse oluşmuşsa lokal anestezi pek işe yaramayacağında genel anestezi kullanılır. Cerrahi yaklaşık 15 dakikada tamamlanır. Cerrahiden sonra hasta pek ağrıya maruz kalmaz. Cerrahi tamamlandıktan sonra duvarın kapanmasını engellemek adına kist içine gazlı bez tarzı maddeler yerleştirilerek daha sonra alınabilir. Bu kist türünde cerrahi haricinde başka bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Cerrahiden sonra hastaya antibiyotik tedavisi vajinal enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı reçete edilebilir.

İşlemin ardından hasta birkaç gün kanamaya maruz kalabilir. Bölgenin iyileşmesi en fazla 15 gün sürer. İyileşme süresinde cinsel beraberlik, sauna ya da havuz gibi durumlar yasaklanır. Hasta ayakta olmak kaydı ile duş alabilir. İşlemin ardından oluşabilecek hafif ağrılar ağrı kesici ilaçlar ile kontrol altına alınabilir.
" } ] }