{ "title": "Baker Kisti Nasıl Tedavi Edilir", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/baker-kisti-nasil-tedavi-edilir.gif", "date": "21.01.2024 13:34:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Baker kisti nasıl tedavi edilir, baker kisti dizin arka tarafında içi sıvıyla dolu olan ve kişide gerginlik hissi yaratan bir çıkıntıdır. Bu bacağın esnetilmesinde, uzatılmasında ya da herhangi bir faaliyet anında ağrıya neden olur. Diz ekleminde olan artrit ya da kıkırdak yırtılması nedeniyle oluşan sıvı birikimi kist oluşumuna neden olabilir. Bu durumda altta yatan nedenin tedavi edilmesi gerekir. Bazı durumlarda kist ağrıya neden olmazken, çoğu hastada diz arkası ya da bacakta şişmeye, dizde ağrıya, sertliğe neden olur. Özellikle aktivite yaparken, uzun süreli ayakta kalındığında kist nedeniyle oluşan belirtiler daha belirgin şekilde hissedilir.

Baker kisti tedavisi nasıl yapılır?

Kistin varlığı genellikle fiziki muayene sonucunda teşhis edilebilir. Buna rağmen anevrizma, tümör ya da kan pıhtısı gibi etkenlerde baker kistiyle aynı bulgular verebileceğinden, hastaya MR manyetik rezonans, ultrason gibi tetkikler yapılarak kesin tanı konulduktan sonra kistin tedavisine geçilir. Genellikle herhangi bir tedavi gerektirmeyen bazı olgular, kendiliğinden yok olabilir. Fakat bazıları özellikle kist büyük olduğunda ve ağrısı fazla olduğunda uygulanacak bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

İlaç tedavisi: Dizde oluşan iltihabın azaltılması amacıyla diz içine kortizon gibi kortikosteroid ilacın enjekte edilmesiyle, ağrının azaltılması sağlanabilir. Fakat bu kistin tekrarlamasına engel olamaz. Sadece ağrıların hafiflemesi için tercih edilebilir.

Sıvı çekilmesi: İğne yardımıyla dizden sıvı çekilebilir. Bu yöntem aspirasyon olarak tanımlanır. İşlem genellikle ultrasonla birlikte uygulanır.

Fizik tedavi: Dize kompres yapılması ya da koltuk değneği kullanılması ağrıların ve şişliğin önlenmesine yardımcı olabilir. Diz bölgesinde olan kasların nazikçe, aralıklı şekilde hareket ettirilmesi, kasları güçlendirecek egzersizlerin yapılması hem diz fonksiyonlarını korur hem de kist dolayısıyla oluşan belirtilerin hafiflemesine destek olur.

Doktorlar baker kistinin tedavisinde genellikle kisti tedavi etmek yerine, bunun altında yatan etkeni belirlemeye çalışır. Eğer kıkırdak dokudaki yırtılma tespit edilirse, bu dokunun onarılması ya da alınması için hastanın ameliyat edilmesine karar verebilir. Bu sayede kistin etkileri ortadan kaldırılmış ve tedavi edilmiş olur. Eğer artrit teşhisi yapılırsa ve buna uygulanan tedaviyle kistin giderilmesi mümkün olmazsa ameliyat kararı alınabilir. Bu şekilde baker kistinin çıkarılması diğer tedavilerle iyi olmayan kistler için başarılı sonuçların alınmasını sağlar.

Baker kistinde yaşam tarzının düzenlenmesi ve evde alınacak tedavi önlemleri

Özellikle artrit kaynaklı olan kistlerde hastaların evde alacakları önlemler faydalı olabilir.

Bu şekilde hastaların istirahat etmesi, iltihaplı bölgeye buz yani soğuk uygulama, özellikle yatarken ayağı yüksek konumda tutuma gibi önlemler ortaya çıkan belirtilerin azaltılmasına faydalı olur. Hastaların naproksen, ibrufen, aspirin, asetaminofen gibi ağrı kesicileri kullanması, ağrıların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ancak bunları önerilen dozlarda kullanmak gerekir. Bunun dışında diz eklemini zorlayacak, tahriş edecek egzersizlerin daha dikkatli yapılması, bunların sınırlandırılması tavsiye edilmektedir.
" } ] }