{ "title": "Bağırsakta Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/bagirsakta-kist.gif", "date": "20.01.2024 08:31:23", "author": "Hülya Metin", "article": [ { "article": "
Bağırsakta kist, Vücuttaki boşlukların gaz veya sıvı maddeler ile dolarak birikmesiyle oluşur. Kist iltihap ile ilgili olduğundan insanlar üzerinde oldukça fazla görülmektedir. Genel olarak yüzde ve vücudun hava ve kirli ortamlar ile temas ettiği bölgelerde daha yoğun olmaktadır. Kistlerin oluşmasının en büyük sebepleri stres, korku, heyecan gibi duygusal ve psikolojik nedenlerdir.

Kistler belirti oluşturmaz ve sıklıkla tesadüfi olarak çekilen kolon grafisi ya da kolonoskopi sırasında bulunur. Kistler, bazen kanama, sümüksü akıntı, bağırsak hareketlerinde değişiklik veya nadiren karın ağrısına neden olabilirler. Polip kist veya tümörler bağırsakların herhangi bir bölgesinde oluşabilmektedir. Fakat en çok görüldükleri bölge kalın bağırsaklardır.

Bağırsaklarda ise bu oluşan kistlerin belirtileri dışkılama sırasında hafif hafif başlayan kanamalar ile belli eder. Dışkıdaki kan genellikle dışkılamadan hemen sonra damla damla anüsden akar. Zaman geçtikçe kanamalar artar ve oluşan kansızlığa bağlı olarak hastada halsizlik başlar. Buna bağlı olarak iştahsızlıkta görülebilir. Görüntüleme yöntemleri ile poliplerin kötü huylu olup olmadığından kesin emin olunamaz, bu nedenle poliplerin tamamen çıkarılması önerilmektedir. Polipler en sık kolonoskop içerisinden ilerletilen bir tel aracılığı ile çıkartılır. Bazılarında ise elektrik akımı kullanarak kistler yakılır. Bazı poliplerde hacim ve lokalizasyon nedeniyle cerrahi çıkarma önerilebilir.
" } ] }