{ "title": "Bacakta Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/bacakta-kist.gif", "date": "20.01.2024 08:53:01", "author": "durmuş boğazlı", "article": [ { "article": "Bacakta kist, Bedenin çeşitli yerlerinde oluşabilen, içi sıvı, bazen de katı madde dolu olan keselere denir. Bu kistler değişik boyutlarda olabilirler. Kistlerin çoğu selimdir. Başka bir değişle kendileri büyürler. Ama çevre dokulara sıçrama yapmazlar. Eğer dokuları istila etmişse o kist kansere doğru yol almıştır. Kanser tehlikesi olduğu için aşağı yukarı bütün bu belirtiler Uzman bir doktor tarafından izlenmeli ve belirlenmelidir. Çoğunlukla ameliyatla çıkarılır ve incelemeye alınır. Kistler genellikle deri, kemik, göz kapağı vs. Gibi yerlerde bulunurlar. Bu kistler bazen 2 veya daha fazla bölümlü olabilirler. Birçok küçük kistin bir araya toplanmasına çok kist adı verilir.

Bacakta Kistin Oluşma Nedeni: Kistler genellikle birden ve bilinmeyen bir sebeple oluşurlar. Bu kist oluşumu bedendeki bozukluktan da olabilir. Bacakta kist genellikle deri altında oluşan bir kist türüdür. Bacakta kist genellikle darbelerde oluşur. Bacağın sıvı salgılaması bacakta kistler meydana getirir.

Bacakta Kistin Belirtileri: Bacağın herhangi bir yerinde eğer kist deri altında ise hasta misket şeklinde bir şişlik hisseder. Doktor el ile yapmış olduğu muayenede kisti hissedebilir. Röntgen ve Radyoizotor tarama yöntemi ile de anlayabilir. Bazı kistler üstüne baskı yapıldığında ağrı etkisi gösterebilir. Eğer kist deri üstüne yakın ise ağrısı şiddetli olabilir.

Bacak Kisti Tedavisi: Bacak kisti çoğu zaman tedavi herhangi bir tedavi gerektirmez ve kendi kendine kaybolabilir. Ancak kist çok büyük ise ve çok şiddetli ağrılara yol açıyor ise doktorunuzun tedavi şekillerini uygulamak lazımdır.
Genellikle doktorlar bacaktaki kisti tedavi etmek yerine altındaki nedenleri aramaya başlarlar. Örneğin doktorunuz bir kıkırdak doku yırtılmasının aşırı miktarda sıvı üretilmesine neden olduğunu belirlerse, yırtılmış kıkırdak dokusunu onarmak veya kaldırmak için ameliyat yapabilir. Böyle durumlarda hastamızın hiç gecikmeden doktor muayenesinden geçmesi şarttır.
" } ] }