{ "title": "Araknoid Kist Zararları", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/araknoid-kisti-zararlari.gif", "date": "19.01.2024 04:00:28", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "Araknoid Kist Zararları, tabii ki kistin yerleşimine ve büyüklüğüne bağlıdır. Öncelikle bu kisti beyin tümörlerinden ayırt etmek gerekir çünkü beyin tümörleri kiste göre daha büyük etkiler ve zararlar yaratabilir. Araknoid Kist beyin içindeki sıvıların bir bölgede toplanmasıyla oluşur. En çok görüldüğü yer orta çukur yani şakak bölgesidir. Bu kist her yaş grubunda görülmekte birlikte büyük çoğunluğu çocuklarda görülmektedir. Çapları genelde 4-5 cm civarında görülse bile yerleştiği yerde genişleyebilen kistlerdir.

Araknoid Kist tıp dilinde (AK) olarak bilinmektedir. Bu kistle ilgili ilk araştırmalar 18. Yüzyılın başlarında İngiliz uzamanlar tarafından yapılmıştır. 1830 yılında ise Brigt adında bir İngiliz araştırmacı bu konuya tanı koymuştur. Bu araştırmacıya göre tramva sonralarında meydana geldiği öngörülmüştür.

Araknoid Kist Zararları Nelerdir?
  1. Baş ağrısı
  2. Unutkanlık
  3. Nöbetler veya Sara
  4. Gelişmede gecikmeler
  5. Davranışsal değişiklikler
  6. Kas kontrolünde zayıflıklar
Araknoid Kist teşhisi büyük çoğunlukta hastaların aşırı baş ağrısı çekmesi sonucu doktor kontrolüne başvurmalarıdır. Doktorlar bunun sonucunda MR çekerek bu kistin teşhisini koyar ve arkasından hastaya yöneltilen sorular doğrultusunda tedavi süreci başlar.

Araknoid Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu kistin tedavisi kistin büyüklüğüne ve etkilerine göre başlar. Kistin zararsız olduğu da gözlenmektedir bu durumlarda doktorlar aralıklı kontrollerle müdahale etmeyebilir. Zararsız olduğu dönemlerde ilaç tedavisi bile uygulanmayabilir. Zararsız olması kistin küçük boyutlarda seyir göstermesi ve hasta da herhangi bir yan etki yaratmaması ile saptanır. Bu kistin beyinde meydana gelmesi cerrahi yöntemin pek tercih edilmemesine her ne kadar yol açsa da kistin yaratabileceği hasarlar doğrultusunda cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelir. Araknoid Kistin belki de en çok korkutan kısmı ameliyat sonrası hastanın eski vücut hareketlerini gösterememesinin yanı sıra algıda zayıflamada gözlenmemektedir. Kesinlikle büyük fiziki hareket kayıplarına yol açmamaktadır.

Araknoid Kist için önlem almak sağlıklı beslenmek, spor yapmak ve stresten uzak durmakla mümkün olabilir. İyi bir yaşam sürdürmek için bu saydıklarımız zaten hassasiyet gösterilmesi gereken durumlardır.
" } ] }