{ "title": "Araknoid Kist Tedavisi", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/araknoid-kist-tedavisi.gif", "date": "19.01.2024 08:23:05", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "Araknoid kist tedavisi, ilk olarak teşhis edilmelidir. Bunun içinde ilk olarak yapılan test beyin tomografisidir. Burada X ışınları kullanılarak görüntüler elde edilir ve sıvı siyah olarak görülür. Bunun dışında MR sıradaki testtir. Bunda manyetik alan kullanılır X ışınları kullanılmamaktadır. Araknoid kist teşhis edildiği zaman bir uzmana sevk edilir. Sıklıkla beyin cerrahi ya da nöroloji uzmanına gönderilmesi gerekmektedir. Bu vakaların çoğunda başka bir şey yapılmamaktadır. Eğer araknoid kist bulgusu varsa cerrahi işlem düşünülebilir.

Araknoid Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?

Araknoid kist için iki adet cerrahi alternatif bulunmaktadır. Hangisinin hasta için uygun olduğunu cerrah kendisi belirleyecektir. Bu birçok faktöre bağlıdır ve doktor bu şekilde karar verecektir. Buradaki amaç kistin boşaltılması ya da bir yere ağızlaştırılmasıdır. Cerrahi işlem uygulamasında ya kist içine girilerek kisti diğer araknoid boşluklara ağızlaştırılır ya da kist bir şant yardımı ile periton denilen karındaki boşluğa ağızlaştırılır. Kistin ağızlaştırılmasında kraniotomidenilen kafa kemiği kaldırılıp kist miksorkobik olarak beyindeki diğer araknoid boşluklara ağızlaştırılır.

Şant ameliyatında ise şant ile kafaya açılan küçük bir delik ile yerleştirilir. Geri kalan ise periton denilen karın boşluğuna bir hortum ile aktarılarak bütün takılan şant sistemi cilt altındadır ve dışarıdan fark edilmezler. Hastaya uygun şant denenmesi başarı açısından oldukça önemlidir.
" } ] }