{ "title": "Araknoid Kist Nedir", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/araknoid-kist-nedir.gif", "date": "21.01.2024 10:47:10", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Araknoid kist nedir, İnsanların beyninde araknoid adı verilen zar bulunmaktadır. Bu zar beyni kaplar. Bu zar mikroskop altında incelendiği zaman bir örümcek ağına benzediğinden dolayı bu ismi vermişlerdir. Bu zarların arasında beyin omurilik sıvısı bulunur. Zarın bazı nedenlerden dolayı çift hale gelmesi ve sonucunda yırtılmasıyla zarın içerisinin beyin omurilik sıvısıyla dolması sonucunda araknoid kist oluşur. Bu kistin oluşmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Genellikle anne karnındayken bebeğin gelişimini tamamlayamayacağından oluşur. Geçirilen beyin travmaları ve beyin kanamalarından kaynaklı olarak da oluştuğu görülmektedir. Araknoid kistler her yaş grubunda insanlarda görülebilir. Beynin bölümünde bulunduğu bölgeye göre risk faktörü oluşur. Bazı durumlarda çok büyük bir şikâyet olabilir. Bu yüzden cerrahi müdahale gerekebilir. Bazen herhangi bir belirti vermediğinden, fark edilmez. Bilgisayar tomografi ya da MR ile tespit edilmektedir. Eğer araknoid kistin büyümesi gözlemleniyorsa birçok sorun olabilir ve müdahale edilmesi gerekmektedir. Her yaş insanda görülebilir. Beyin cerrahi ya da nöroloji uzmanı tarafından teşhis konulmaktadır.

Araknoid kist belirtileri nelerdir?

Beyinin herhangi bir yerinde olabilir ve oluştuğu bölge çok önemlidir. Beyindeki bölgeye göre çok farklı belirtiler vermektedir. Araknoid kistler zamanla büyüyeceğinden beynin o bölgesine baskı uygulayacaktır. Bebeklerde dahi görülebilmektedir. Yetişkinlerde görülen araknoid kistlerinde çok aşırı bir baş ağrısı görülmektedir. Bu baş ağrıları zamanla daha da şiddetli olacaktır. Kistin büyümesinden kaynaklı olarak epilepsi nöbetleri geçirecektir. Mide bulantısı ve akabinde kusma olacaktır. Zamanla yürümede dengesizlik görüleceği gibi, yürürken sağa ya da sola gitmeler görülüp, his kaybı oluşacaktır. Çoğu hastalarda da psikolojik sorunların olduğu gözlemlenmiştir. Bebeklerde ve çocuklarda daha farklı belirtiler olmaktadır. Genellikle gelişimini tam olarak tamamlayamadıklarından kafalarında normal olmayan bir büyüme görülmektedir. Ayrıca kafalarının şekil bozukluklarının da olması gibi belirtiler de olmaktadır. Normal yaştan daha da erken ergenliğe girme görülmektedir. Normal yaşıtlarının aksine gelişim geriliği olacaktır. Beyin omurilik sıvısı küçük çocuklarda göllenmeye neden olacaktır.

Araknoid kist tedavi yöntemleri nelerdir?

Bu kistlerin çoğu küçük olacağından ve zararlı bölgede olmadığından tedavi edilecek bir durum olmamaktadır. Fakat tehlikeli olan bir bölgede olması sonucunda ve tedavi edilmezse, hastanın hayatı tehlikesi olacaktır. Bu yüzden mutlaka ameliyat edilmesi gerekmektedir. Artık gelişen tıp teknolojisi sayesinde hasta çok kısa sürede normal yaşantısına devam etmektedir. Şant yöntemiyle ameliyat, şantın bir ucunun araknoid kistinin olduğu bölgeye, diğer ucunun da karın zarı olan bölgenin cilt altında ilerleyecek bir kapalı olan tüp takılacaktır. Bu yöntem sayesinde beyin kistinin içerisinde sıvı boşaltılacaktır. İkinci yöntem olarak, çok büyümüş olan kisti ameliyat ile çıkarmaktır. Kistin olduğu kafatasının üzerinde çok küçük bir kesik açılır. Bu kesik sayesinde kist zara ve beyine zarar vermeden içindeki sıvının çıkarılması sağlanır. Ameliyat sonrasında her sene düzenli olarak mutlaka beyin tomografisi çekilerek beyin cerrahı ya da nöroloji uzmanına muayene olunması gerekmektedir." } ] }