{ "title": "Araknoid Kist Ameliyatı", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/araknoid-kist-ameliyati.gif", "date": "19.01.2024 01:09:20", "author": "Nagihan Öztürk", "article": [ { "article": "
Araknoid Kist Ameliyatı, Araknoid, beyin ve omuriliğin kenarlarını kaplayan ince zara denir. Yapılan mikroskop incelemeleri sonucu görülen zar örümcek ağına benzetildiğinden dolayı Yunancada örümcek anlamına gelen araknoid ismi verilmiştir. Araknoid zarının bulunduğu bölgelerde kist olma riski oldukça yüksektir. Yetişkinlerde Araknoid kist belirtileri sık sık olan baş ağrısı, ara sıra geçirilen epileptik nöbet, bulantı kusma, dengede duramama, tek yönlü güç yokluğuna gibi belirtileri olabilir. Çocuklarda aniden baş büyümesi ve aniden oluşan kafada şekil bozuklukları, erken ergenliğe veya gelişim geriliğine neden olabilir.

Araknoid Kist Ameliyatı nasıl yapılır?

Araknoid Kist ameliyatı ile hastaya müdahale edilebilir. Araknoid kist ameliyatı iki çeşit; Kistoperitonel şan takılarak, mikroşirurjikal- endoskopik tedavi yöntemleri ile kist pencereleme yapılmasıdır. Bu ameliyatların hangisinin sizin için uygun olduğunu doktorunuzun yaptığı muayene ve tetkikleri sonrası karar verilir. Cerrahi işlemin amacı kistin boşaltılması veya bir ağızlaştırılmasıdır.

Şant ameliyatlarında hastaya bir ucu kist içerisinde diğer ucu da karın zarı altında olan ve cilt hemen altında ilerleyen kapalı bir tüp sistemi takılarak oluşan kistin sıvısının sürekli karın zarının altına boşaltılmasını sağlar. Dier bir yöntem ise hastanın kafasında bulunan kist bölgesine açılan bir küçük delik ile kistin iç zarının delinmesi ve mümkün olduğu kadar boşaltılmasını sağlamak.
" } ] }