{ "title": "Akciğerde Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/akcigerde-kist.gif", "date": "20.01.2024 09:28:54", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Akciğerde Kist, herkesin bildiği gibi akciğerler vücudun oksijen ihtiyacını karşılayan organdır. Vücudumuzda olan tüm organlar gibi akciğerlerde birçok hücrelerden meydana gelir. Bu hücreler bulundukları yerde akciğerin görevlerini tam yapabilmesi için istek doğrultusunda parçalanarak çoğalırlar. Akciğerlerin en önemli vazifesi, vücut hücrelerinin artık maddesi diye bilinen karbondioksiti vücuttan dışarıya atarak hayat ve yaşamak için ana gereksinim olarak ihtiyaç duyulan oksijeni vücuda sağlamaktır. Akciğerlerde temel bronş adı verilen ve hava içerikli tüplerden olan alveol adı verilen hava keseciklerinden, lenf sıvısı, (Akkan) ve kan damarlarından meydana gelmektedir. Akciğerde kist oluşumu içleri dolu olan sıvı ya da gaz gibi bir madde yardımıyla boşlukların dolmasıdır. Bu durum özellikle doğuştan gelen bozukluklardır.

Bazı durumlarda akciğer kistleri herhangi bir belirti göstermezken bazı kişilerde de akciğerin çevresindeki dokulara baskı uygulayarak adı geçen dokuların zarar görmesine sebep olabilmektedir. Kistlerin birçoğu selimdir ve bir başka deyimle, kendi kendilerine büyürler, ancak etrafındaki dokulara yayılarak onları tehdit etmezler. Ayrıca vücuda yayılmazlar. Bazı kistler ise yalnızca iltihapla alakalıdır ve diş apsesinden dolayı meydana gelen diş kisti de bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Bunların yanı sıra parazit nedeni ile farklı organlarda da kist meydana gelebilir. Bu kistler farklı dokulara da saldırarak istila ederler. Bunlar habis kistlerdir yani kanser adı verilen kistler bu kistler özellikle kemik, deri, gözkapağı, meme, böbrek, yumurtalıklar ve karaciğerde rastlanmaktadır.

Akciğerlerde Kist Belirtileri Nelerdir?

Aşağıda sıralayacağımız belirtiler genel olarak akciğerde ve karaciğerde meydana gelen ve yayılarak çoğalan kistlerin belirtileridir.
Akciğerde Kist Neden Olur?

Genetik Hastalıklar

Tıpkı pankreas kistinde görüldüğü gibi, bazı farklı kistlerin meydana gelişinde nadiren de olsa genetik rahatsızlıkların rolü olabilir. Genellikle iç organlarda meydana gelen kistler çoğu zaman uzun uzadıya belirti göstermezler. Ancak farklı bir rahatsızlık sebebi ile bu organda tarama uygulandığında belli olabilir.

Enfeksiyonlar

Vücutta oluşan enfeksiyon salgı çıkış uçlarını kapatarak kistlerin meydana gelmesine yardımcı olmaktadır. Vajinal enfeksiyonu veya rahim ağzı adı verilen enfeksiyon türü kist riskini artıran enfeksiyonlara bir örnektir.

Hormonal Dengesizlikler

Hormonal dengesizliğin neticesinde genellikle iç organlar etkilenerek kist oluşmaktadır. Yumurtalıklarda ve göğüste meydana gelen kistler bu tür kistlerdendir. Bu kistler özellikle östrojen hormonunda oluşan dengesizliğe bağlıdır. Adı geçen hormonların dengeli bir şekilde salgılanmasında en önemli etkenler arasında bilinçli beslenmenin rolü oldukça önemlidir. Genel olarak bayanlarda aşırı kilolardan kurtulmak kistlerle baş edilmesi konusunda oldukça önemlidir.

Vücutta Bulunan Kanalların Sıvı Toplamasına Neden Olan Tıkanıklık

Yağ bezlerinin ya da tükürük bezlerinin ağız kısımları tıkandığında tükürük veya yağ bezi kistleri meydana gelebilir. Tıpkı bu kistler gibi vücuttaki sıvıların tıkanma nedeni ile doğal akış yollarının kapanması sonucunda kist meydana gelir. Cilt üzerindeki birçok kistin sebebi ise kıl köklerinin tahribata uğramasıdır.
" } ] }