{ "title": "Ağızda Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/agizda-kist.gif", "date": "21.01.2024 03:18:15", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "Ağızda kist, Ağız hem hastalığın hem de sağlığın aynasıdır. Bir gözcü ya da erken uyarı sistemidir ağız. Vücudun diğer sistem ve organlarını etkileyen hastalıkların gidişatının izlenebileceği çok önemli bir kaynaktır. Tümör ve büyümeler menşei ve yoğunluklarına göre yumuşak ya da sert olarak adlandırılmaktadır. Ağızda oluşan kistler üç bölümde incelenmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
Büyümeler

Şiş ya da yumru olarak da adlandırılmaktadır. Dokuların üzerinde meydana gelen enfeksiyon ya da irritasyonların sonucu olarak oluşmaktadırlar. Bunlar;
Apse: Yumuşak iltihap ile dolu olan şişliktir. Nedenleri ise diş çürüğünün yayılması nedeni ile kök kanallarında oluşan enfeksiyonlar, diş eti hastalıkları ve dişlerin arasına sıkışan ve diş eti arasına giren yemek artıklarıdır. Belirtileri olarak dokunulduğu yerde hassasiyet, şiş ve kırmızı bir bölge görülür. Bunun dışında apsenin olduğu yer ya da apsenin etrafında bulunan dişlerde çiğneme ya da ısırmada ağrı çekilmesi ve zonklayan çok şiddetli bir ağrı görülür.

Kist: Kist, sıvı içeren yumuşak bir şişliktir. Dişlerin yakınında ya da dişlerin etrafındaki diş etlerinde oluşmaktadır. Enfekte olmadığı sürece hassas ya da ağrılı değildir. Kök ucunda bulunan kist sinirlerin ve kan damarlarının öldüğü daimî diş kökünün apeksi etrafında şekillenmektedir. Birden fazla kist türü bulunmaktadır. Diş hekimi tarafından kesin olarak teşhis ve tedavi edilebilmektedir.

Kanser Olmayan Tümörler: Vücudun bir bölümünün büyümesine neden olan hücre sayısındaki artıştan kaynaklanmaktadırlar.

Kanserli Tümörler: Anormal biçim, büyüklük ve sayıca artmış hücrelerden oluşmaktadırlar. Bu tümörler kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlarlar ve vücudun diğer bölgelerine de yayılmaya başlarlar. Normal vücut fonksiyonlarını bozmaktadırlar.
" } ] }